Latin: Očekujemo konkretne mjere u zaštiti građana od terora slovenske vlade

Stanje u Savudrijskoj vali i dalje je u fokusu domaće, ali i slovenske javnosti. U prvim danima nove godine doznali smo da između Zagreba i Ljubljane nema izravnog dijaloga oko otvorenih graničnih pitanja. Više o stanju na terenu u Studiju 4 govorio je ribar Danilo Latin.

Na pitanje kakvo je danas stanje u Savudrijskoj vali te jesu li hrvatski ribari izašli na more s obzirom na vremenske prilike, rekao je kako je za njih ovo bio redoviti radni dan te da je više ribarica izašlo na more. “Jedna od njih bila je u takozvanom spornom području”, rekao je Danilo Latin.

Rečeno je kako nema primjene slovenskog zakonodavstva na hrvatskom teritoriju, ali da postoji strah kako će Slovenci pisati kazne našim ribarima. “Sigurno je da postoji osjećaj nesigurnosti. Oni mogu poslati te kazne i bez da mi budemo na moru, no dok oni fizički ne utvrde koja je osoba bila na plovilu ne bi smjeli dostaviti nikakvu kaznu. Međutim, za sada nisu stigle nikakve kazne,” kazao je.

“Prvo je pitanje kako će uopće Republika Slovenija dostaviti hrvatskim građanima te kazne. Normalno bi bilo da se to proslijedi preko Ministarstva vanjskih poslova, no iskustvo je da oni ni tu normu nisu poštovali”, istaknuo je Latin.

Bilo je riječi i o sastanku ribara koji je dogovoren za četvrtak u Zagrebu te o tome što oni očekuju od spomenutog sastanka. “Očekujemo jednu širu delegaciju različitih ministarstava koja imaju nadležnosti oko ovog pitanja, od Ministarstva vanjskih poslova, MUP-a te Ministarstva prometa i veza, a s ciljem da dobijemo konkretne mjere i način postupanja hrvatske vlade u zaštiti građana od terora koji pokušava slovenska vlada nametnuti hrvatskim građanima”, naglasio je.

Slovenska ofenziva: Sedam ribara i deset policijskih plovila RH nezakonito je ušlo na područje Slovenije, kazne za ribare do 41 tisuću eura!

Facebook Komentari