U Savudriji strah od kazni – ribari ne žele isplovljavati u sporne dijelove Savudrijske vale: Neka Božinović plati kazne

U Savudriji strah od kazni – ribari ne žele isplovljavati u sporne dijelove Savudrijske vale.

Večeras lokalni ribari iz Savudrije i dio iz Umaga koji rade uz granicu, njih 30-40, održavaju interni sastanak. Svi se boje kazni jer mnogi od njih svakodnevno rade uz granicu, brojni imaju i obitelji u Sloveniji, uz granicu. Boje se da će im Slovenija naplatiti kazne čim prijeđu granicu.

Ezio Kocijančić, ribar iz Savudrije za N1 kaže: ‘Ili ćemo ići svi raditi kako smo i do sada ili ćemo se povući na novu granicu. Danas vjerojatno nitko neće ići na sporno mjesto, ali ako se večeras dogovorimo, svi idemo kao i do sada, ili ćemo se povući, no nadam se da se nećemo povući s 318. Sutra ćemo vjerojatno izaći svi jer ima tu i koćarica…’

Kocijančić je, kaže nam, ranije dobio kaznu preko ministarstva u Sloveniji, čekao je da Hrvatska to riješi godinu dana, no ništa se nije sredilo dok nije sam išao preko granice, na svoju odgovornost. Kazna je bila 1.000 eura. Poslao je papire u Zagreb, dobio odgovor da će biti sređeno, no to se nije dogodilo.

Ministar Božinović umiruje ribare da Slovenija ne može provoditi svoje zakone u hrvatskim vodama, vjerujete li tim umirujućim porukama koje šalje?

”Vjerujem da mi ne mogu ništa dok sam u Hrvatskoj, ali dok ću ja ići preko granice, hoće li mi ministar Božinović platiti kaznu ako je dobijem? To je pitanje, toga se svi mi bojimo, ako oni garantiraju da će oni platiti kazne za nas, mi sad puštamo brodove i idemo na granicu”, odgovara ribar našem reporteru N1.

”Mi smo jako oštećeni zbog te granice, jer smo non stop uz pratnju i ne možemo raditi na miru. Ja mislim da ćemo na kraju tražiti odštetu jer ovako se ne može dalje. Od 6. mjeseca trpimo i trpimo i trpimo i to se ne može više dalje jer ne možemo raditi. Krajnje je vrijeme da se to sredi”, govori Kocijančić.

Na večerašnjem sastanku dogovorit će se i hoće li tražiti razgovore oko odštete s nekim od političara.

”Jako smo zadovoljni policijom, stvarno nadgledaju super. S politikom nismo baš zadovoljni jer smo očekivali da neće dozvoliti da slovenske ribarice prođu 318. Vjerojatno oni ne znaju zbog čega ne smiju’, piše N1.

Facebook Komentari