Bojite se da će razina mora narasti, da će biti strašno globalno zatopljenje? Neki tvrde da ide mini ledeno doba

Zemlja bi u nekoliko narednih desetljeća moga ući u “mini ledeno doba” koje bi, pretpostavlja se, moglo smanjiti štetu od globalnog zatopljenja, piše britanski Express.

Pišu da bi do 2030. godine temperature na Zemlji mogle toliko pasti da će se zamrznuti rijeka Temza koja prolazi kroz London. Sličan fenomen se dogodio i u posljednjem “mini ledenom dobu” koje se protezalo do 13. do 17. stoljeća.

Sunčevi ciklusi

Profesorica matematike Valentina Zharkova sa Sveučilišta Northumbria kazala je da ledeno doba može smanjiti štetu od globalnog zatopljenja. – Nadam se da će taj efekt nadvladati globalno zatopljenje pa će čovječanstvo dobiti još 30 godina da riješi problem zagađenja – kazala Zharkova.

Sunce ima cikluse od otprilike 11 godina kada doseže svoj maksimum i potom se kreće prema minimumu. Trenutno smo na maksimumu, ali već će 2021. godine temperature početi padati te ćemo se kretati prema minimumu. Tim profesorice Zharkove predviđa da će se dogoditi veliko smanjenje u temperaturama tijekom tri sljedeća ciklusa koja će trajati otprilike 33 godine. Dodala je kako će sva šteta od globalnog zatopljenja biti “poništena” kada ponovno počne solarni maksimum u 2050-im godinama. – Moramo se pripremiti za sljedeću snažnu solarnu aktivnost – zaključila je Zharkova, prenosi Večernji.

Facebook Komentari