Plinski bojleri kakve Hrvati imaju zbog direktive više se ne koriste u EU, dijelova je sve manje a novi su skupi, kako dalje

Ilustracija

Klasičnih plinskih bojlera od 2015. više nema na tržištu, a zalihe tvrtki proizvođača koje su ih imale, kao i zalihe servisera koji su pokupovali rezervne dijelove, polako se tope.

Stoga u slučaju kvara postoje dvije mogućnosti: skuplji, ali učinkovitiji bojler ili klasični i jeftiniji kupljen u susjedstvu. Izbor (još) postoji jer to područje u Hrvatskoj nije uređeno, piše Jutarnji list.
Naime, EU sugerira korištenje učinkovitijih uređaja i sedam godina je preporučeni rok trajanja takvog uređaja.

Pitanje plinskih trošila, inače, pokriva Uredba Europske komisije o provedbi Direktive Europskog parlamenta i Vijeća o zahtjevima za ekološki dizajn grijača prostora i kombiniranih grijača i njome je uređen rok od 26. rujna 2015. za stavljanje na tržište novih uređaja. Drugim riječima, na području Hrvatske otada se više ne prodaju klasični plinski turbo bojleri jer nisu dopušteni. Štoviše, klasični bojleri već nekoliko godina uopće ne postoje na zapadnim tržištima. Za grijanje prostora u prodaji su atmosferski i kondenzacijski bojleri.
No, kad je riječ o zamjeni klasičnih bojlera ta obveza nije nametnuta.

Zdravko Šenjug, šef Hrvatske dimnjačarske udruge, ističe da nema nikakve zabrane i obveze zamjene plinskih trošila u Hrvatskoj.

“Postoje samo propisi koji reguliraju kontrolu kompletne plinske instalacije u sklopu koje je i plinski bojler, a to je najčešće rok od osam do 10 godina. Te kontrole odrađuje distributer plina, a za dimnjake dimnjačar. Ako su plinski uređaji postavljeni ispravno, uz odgovarajuće propise koji to određuju, nema potrebe za zamjenom”, kaže savjetuje Šenjug, prenosi Jutarnji list.

Share This Article