Trzavice među vladajućima zbog pokušaja nagodbe u Agrokoru: HNS je stao na stranu dobavljača

HNS je stao na stranu dobavljača koji ne pristaju da se otpis dugova procijeni za svaku tvrtku koncerna, ovisno o uspješnosti njenog poslovanja, dok god većina njih posluje s neuspješnim Konzumom. Premijer o negodovanju HNS-a zasad šuti, dok njegovi ministri poručuju da će se sve riješiti i da trzavica nema.

Nakon što su dobavljači pokazali da ne pristaju na prijedlog nagodbe Vladinog povjerenika za Agrokor Ante Ramljaka, protiv nagodbe je i HDZ-ov koalicijski partner HNS.

“To će odlučiti vjerovnici, ne politika. Ali politika treba reći svoj stav o tome. A stav je jasan. Hrvatski dobavljači su jedni od razloga zašto se ušlo u ovaj proces kako je meni bilo prezentirano”, smatra Ivan Vrdoljak.

Premijer još nije odgovorio na negodovanje HNS-a, no dan ranije poručio je da je nagodba proces na kojem će se još raditi. Njegovi ministri kažu – naći će se rješenje.

“Možete očekivati da ćemo na razini koalicijskih partnera, kao i do sad, imati konstruktivni dijalog o brojnim temama, pa i o toj temi”, rekao je ministar financija Zdravko Marić čiji kolega Božinović također ne očekuje probleme.

“Ne očekujem nikakve trzavice jer postoji kvalitetan dijalog između partnera. Ono što je jučer prezentirano nije prezentirao drugi koalicijski partner, nego uprava koncerna”, smatra Davor Božinović, ministar unutarnjih poslova.

I dok je HNS glasao protiv lexa Agrokor, Most je bio za. Most smatra da zadovoljni u nagodbi mogu biti samo Knighthead fond i savjetnici u Agrokoru. O HNS-ovom protivljenju prijedlogu nagodbe kažu:

“Ušli su u Vladu i branili povjerenika i ministra Marića za kojeg su pokrenuli opoziv. Tako da izjave Ivana Vrdoljaka ne shvaćam ozbiljno i ne želim ih komentirati”, rekao je Nikola Grmoja.

Dan nakon fijaska na sastanku s Ramljakom, dobavljači usuglašavaju stavove. Žele da se nagodba postigne na razini cijelog koncerna i pristaju na 15 do 25 posto otpisa duga.

“Sada je jasno svima da to neće biti moguće, da se taj san rasplinuo i da dolazimo u fazu kada će trebati postići dogovore, vjerovnici među sobom i odlučiti sudbinu Agrokora. I tu emocijama nema mjesta”, smatra ekonomski analitičar Damir Novotny.

“Standardni princip svih tih predstečajnih nagodbi koji ćemo gledati i ovdje je – bankama se ništa ne otpisuje, a vjerovnicima se otpisuje 70-90 posto”, podsjeća sudac Trgovačkog suda Mislav Kolakušić.

U četvrtak se nije trgovalo dionicama Agrokora, a petak je donio strmoglavi pad. Ledo, Jamnica, Belje pali su čak do 80 posto. Najgore u prijedlogu nagodbe prolaze mali dioničari. Obratili su se Hanfi i traže ostavku Ante Ramljaka.

“Ramljak manipulira cijenama dionica na burzi tvrdeći da ne vrijede ništa. On je osiromašio 15.000 malih dioničara. Sad želi osiromašiti i dobavljače”, rekao je Miroslav Jeličić-Purko, zamjenik predsjednika Udruge manjinskih dioničara Agrokora.

I dok je Ramljak odnose s dobavljačima i malim dioničarima pokvario, sa Sberbankom ih je, čini se, popravio. Predsjednik Uprave ruske banke Herman Gref poručuje da su nakon serije pregovora spremni omekšati svoju poziciju, piše N1.

TAGGED:
Share This Article