Haški sud prestaje s radom, nedovršeni posao preuzima MICT

Na današnjoj ceremoniji službenog zatvaranja Međunarodnoga kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju sudjelovat će nizozemski kralj Willem-Alexander, glavni tajnik UN-a Antonio Guterres te bivši i dosadašnji suci i tužitelji. Na ceremoniji zatvaranja bit će i predstavnici diplomatskih zajednica, međunarodnih sudova i tribunala, druge međunarodne organizacije i udruge žrtava iz bivše Jugoslavije, kao i brojno osoblje ICTY-ja i članovi akademske zajednice i civilnog društva.

ICTY se zatvara nakon više od 24 godina rada. Pred sudom pojavilo se ukupno 4650 svjedoka koji su svjedočili o zločinima od Hrvatske i BiH do Kosova i Vojvodine. Sudilo se ukupno 10.800 dana i sve je to zapisano na 2,5 milijuna stranica transkripata. Posljednji postupak pred ICTY-ijem bilo je izricanje pravomoćne presude šestorici vojnih i civilnih čelnika Herceg Bosne, a objavljivanje te odluke ostat će zapamćeno po samoubojstvu generala Slobodana Praljka.Nakon zatvaranja Haškog suda njegovu ulogu preuzima Mehanizam za međunarodne kaznene sudove, na kojem će se nastaviti početi procesi.

Predsjednik Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju Carmel Agius i predsjednik MICT-a, tijela koje nasljeđuje Haški sud, Theodor Meron ocijenili su na sjednici Vijeća sigurnosti UN-a u New Yorku održanoj 6. prosinca kako je ICTY ostavio snažno naslijeđe i ostvario svoju misiju progona pojedinaca odgovornih za ratne zločine. Agius je istaknuo da velik broj zločina još treba procesuirati pred nacionalnim pravosuđima. Meron je napomenuo kako MICT vodi žalbeni postupak u predmetima Šešelj i Karadžić te ponovljeno suđenje u predmetu Stanišić i Simatović. Pravomoćnu presudu u predmetu Šešelj najavio je za prvu polovinu 2018., a presudu Karadžić potkraj 2019, javlja HRT.

Facebook Komentari