Što najbolji hrvatski liječnici misle o našem zdravstvenom sustavu i odlasku u inozemstvo: ”To je karta u jednom smjeru…”

Četvrtu godinu zaredom portal najdoktor.com objavio je popis najboljih hrvatskih liječnika. Kriteriji su bili ukupan broj komentara, njihova kvaliteta te odnos broja pozitivnih i negativnih komentara. Razgovarali smo s nekim od najboljih hrvatskih liječnika. Evo što kažu o našem zdravstvenom sustavu.

Na stotine pregleda i više od tristo operacija na godinu obavi doktor Zenon Pogorelić, predstojnik klinike za dječju kirurgiju, KBC-a Split. ”Najteže je ljeti s obzirom na jako veliki priljev turista u Split”, kazao je dr. Pogorelić.

Četvrtu godinu zaredom on je ponio titulu jednog od najboljih dječjih kirurga u Hrvatskoj. Liste čekanja ovdje su kaže minimalne. Imao je ponude za odlazak iz Hrvatske, no nije ih prihvatio.

”Sustav kakav je da je, ipak funkcionira uz veliki napor liječnika i sestara i svog medicinskog osoblja. A sigurno da bi se moglo popraviti, povećanje broja zaposlenih liječnika, sestara, rasterećenjem, jer ponekad obavljamo enormno veliki broj pregleda”, kaže dr. Pogorelić.

A pacijenti o njemu ovako govore. ”Sve najbolje, doktor je stvarno vrhunski, bolnica, usluga. Tko god ima djecu ne treba slati u Zagreb, ovdje su sestre vrhunske”, rekao je Jure Vukadin.

S osmijehom na licu doktorica Sandra Bašić-Kinda prima pacijente na Zavodu za hematologiju na KBC-u Rebro. Jedna je od najboljih hematologa u državi.

Na pitanje što je smeta u našem zdravstvu kaže: ”Meni trenutno, budući da se bavim bolestima za koje su nužni za postizanje liječenja, dosta skupi lijekovi i ti lijekovi nisu nažalost dostupni našim bolesnicima. Ne svi naravno, ali neki lijekovi jesu.”

Hrvatska se bori s odlaskom liječnika. Jedan od najboljih hrvatskih ginekologa, doktor Duško Pall, imao je ponudu za rad u inozemstvu.

”Sam odlazak u Švicarsku i Švedsku nije bio materijalne prirode koliko organizacijske i onoga što vam država za vas i vašu djecu i ostatak obitelji nude. Vratio sam se jer sam shvatio da je to karta u jednom smjeru koja bi ipak bila preskupa”, rekao je Duško Pall, ginekolog.

Unatoč svemu, ovi liječnici nastavit će marljivo brinuti o zdravlju pacijenata. Koji su im uvijek na prvom mjestu, dnevnik.hr.

Objavljen je popis najboljih liječnika i stomatologa u Hrvatskoj, pogledajte gdje su vaši

Facebook Komentari