VIDEO Što HNS-u donosi povratak Ivana Vrdoljaka na čelo stranke?

Što HNS-u donosi povratak Ivana Vrdoljaka na čelo stranke? Treba li on ostati izvan Vlade, ali i Sabora? Može li ta stranka preživjeti sljedeće parlamentarne izbore?

O tome, ali i stanju u ostalim parlamentarnim strankama U mreži Prvog govorili su politički komentator Novoga lista Jasmin Klarić, glavni urednik portala Hrvatska danas Neven Pavelić te politički komentator HRT-a Milorad Šikanjić.

Jasmin Klarić smatra kako povratak Ivana Vrdoljaka HNS-u najvjerojatnije nosi pad rejtinga, jer je Vrdoljak okarakteriziran kao političar koji ‘je najviše lagao’. Dodao je kako HNS nema baš svijetlu perspektivu. Neven Pavelić je kazao kako je HNS i dalje su druga stranka po broju članova. “Ako pronađu koalicijske partnere po izbonim jedinicama, što je vrlo moguće (čak i s Čačićevim reformistima) imaju perspektivu”, kazao je Pavelić.

Milorad Šikanjić smatra kako je Vrdoljak najveći kandidat da smijeni Plenkovića s trona najnepopularnijeg političara. Kazao je da su dvije rečenice oblikovale hrvatsku stvarnost u zadnjih 27 godina. “Prva je Tuđmanova protudemokratska izjava o stoki sitnog zuba, a druga je Ljube Ćesića Rojsa ‘tko je jamio, jamio je’. Vrdoljak utjelovljuje obje te izjave. ‘Birači su stoka sitnog zuba, a nastavit će jamiti”, rekao je Šikanjić koji je HNS nazvao ‘moralnim političkim lešom’. Nebitnim smatra hoće li Vrdoljak dobiti funkciju u Vladi, jer on i bez toga ‘vodi igru’. Smatra da će ova ‘skuckana’ Vlada štetiti Plenkoviću.

Pavelić smatra kako je ova Vlada vrlo ‘bliska HNS-u’ budući ima nestranačke ministre – ‘prigodna Vlada skrojena na principu stabilnosti’. “Najveća posljedica svega ovoga je izmasakrirana politička volja”, smatra Šikanjić.

U emisiji je bilo riječi i o funkcioniranju HDZ-a i kontrolira li Plenković stranku. I zašto SDP treba tražiti novog vođu.

Share This Article