Sabor HNS-a, Ivan Vrdoljak – predsjednik: Naravno da će mi javnost vjerovati

U Zagrebu je danas održan 15. Sabor HNS-a na kojem je izabrano novo vodstvo. Većinom glasova gotovo 900 delegata iz cijele Hrvatske za predsjednika je izabralo Ivana Vrdoljaka, zamjenika Predraga Štromara, potpredsjednike Mariju Puh i Ivana Gulama, a imenovani su i ostali članovi stranačkih tijela.

Potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar koji je do Sabora stranke obnašao dužnost v.d. predsjednika HNS-a posebno je zahvalio članstvu na bezrezervnoj i hrabroj podršci.

„HNS-ova vrijednost je spremnost na preuzimanje odgovornosti, pa i rizika, samo da Hrvatska sutra bude bolja nego danas. U pravilu preuzimamo odgovornost za rak-rane hrvatskog društva i probleme koji desetljećima muče naše građane. Pred nama je veliki posao, ali i ogromna prilika da u ovoj Vladi realiziramo sve ono što smo započeli, a što od nas očekuju naši građani. Svatko je pozvan dati ono najbolje od sebe da bi Hrvatska sutra bila bolje mjesto za život nego što je danas, a mi u HNS-u tom smo se pozivu odazivali“, rekao je Predrag Štromar.

„Vaša odlučna, ali vrlo hrabra reakcija, otvorila je prostor za iskorak u obrazovanje 21. stoljeća. Ima puno onih koji ne žele promjene, moj tim gradi obrazovanje 21. stoljeća temeljeno na kurikularnoj reformi općeg obrazovanja, kurikularnoj reformi strukovnog obrazovanja, relevantnom visokom obrazovanju i izvrsnosti u znanju“, poručila je ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak iz kvote HNS-a, zahvalivši stranci na podršci u ime cijelog svog tima.

„To je smjer u kojem, uz vašu podršku, vodim hrvatsku znanost i obrazovanje. To je smjer u kojem liberali grade otvorenu i tolerantnu Hrvatsku koja ne dopušta opasnom populizmu da uzme maha. To je smjer koji ste upravo vi hrabro odabrali“, zaključila je Blaženka Divjak.

U svom završnom obraćanju novoizabrani predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak zahvalio je mnogobrojnom članstvu na povjerenju te iznio konkretnu listu top pet projekata; Hrvatska zemlja znanja, razvoj kreativne industrije Hrvatske, potpuna realizacija Industrijske strategije Hrvatske i čovjek centar politike HNS-a.

„Želim da HNS nastavi promjene, da postavljamo nove obrasce i standarde u politici, a građani nas već prepoznaju kao nositelja nove politike i politike konkretnih rezultata. Sve što smo napravili u ovih šest mjeseci potvrđuje da smo odlučno radili na korist svoje zemlje i na to smo silno ponosni“, poručio je Ivan Vrdoljak i na kraju poslao poruku svim političkim strankama u Hrvatskoj.

„Sa Sabora HNS-a kandidiram politiku suradnje, da mi u HNS-u zajedno sa svima počnemo raditi ono oko čega se svi slažemo, da budemo zajedno protiv iseljavanja mladih, za posao mladima i nezaposlenima, obrazovanje, digitalizaciju, krov nad glavom i zdravstvo. Iskreno vjerujem da možemo uspjeti, da možemo od Hrvatske napraviti pristojnu i uspješnu zemlju zadovoljnih ljudi. Da u to ne vjerujem ne bih se ni kandidirao za predsjednika HNS-a“, zaključno je poručio Vrdoljak.

Obrazovanje i budućnost mladih ljudi bit će u fokusu novoizabranih potpredsjednika HNS-a. Jedan od glavnih zadataka inače najmlađe saborske zastupnice Marije Puh bit će stvaranje prilika za mlade ljude kojima želi da vjeruju da politika nije nešto loše, da političke stranke nisu mjesto korupcije nego mjesto razmjene dobrih ideja, mjesto na kojem je moguće nešto promijeniti.

„Želim zajedno sa svojom generacijom sudjelovati u izgradnji naše bolje države, da budemo aktivni sudionici, a ne pasivni promatrači koji jedini izlaz vide u odlasku iz zemlje. HNS je stranka koja će se boriti za njih. Bili smo odlučni u proteklih šest mjeseci i rezultati su vidljivi“, zaključila je Marija Puh.

„Želim da naša stranka odlučnije brani poduzetništvo. Hrvatskoj danas treba robotika, 3D tisak, nanotehnologija, biotehnologija, razvoj kreativnih industrija i to je pravi put“, istaknuo je mlad i izuzetno uspješan HNS-ov načelnik Općine Pirovac u drugom mandatu Ivan Gulam koji je također izabran za potpredsjednika stranke. Na Saboru HNS-a je odsvirao himnu Republike Hrvatske na saksofonu, ali i poslao poruke nade, posebno mladima.

„Odgovornost je na nama, posebno na mladim članovima stranke koji su dobili zaista veliku priliku. HNS kao nijedna druga stranka ne daje tako snažnu poruku mladima i zato je to moja stranka. Zato to mora biti stranka moje generacije, pa i mlađih od nas, jer HNS je pravi izbor za Hrvatsku. Mi smo stranka koja građanima donosi rezultat, brže i odlučnije od svih“, naglasio je Gulam.

Predsjednik Kluba zastupnika HNS-a i gradonačelnik Grada Ivanca Milorad Batinić rekao je da HNS u Hrvatskom saboru neće sudjelovati u prepucavanjima te da će graditi novu političku kulturu kroz promociju ideja, bez populizma i niskih strasti.

„Podržat ćemo sve ono što je dobro za našu zemlju, tražiti podršku za svoje ideje, zakone i projekte koje HNS želi ispuniti u ovom mandatu, od prihvatljivog Obiteljskog zakona do ratifikacije Istanbulske konvencije i donošenja Zakon o zabrani isticanja simbola totalitarnih režima“, istaknuo je Milorad Batinić.

Inače, uz HNS-ove delegate koji su stigli iz cijele Hrvatske, na 15. Saboru HNS-a su prisustvovali i gosti iz europskih prijateljskih liberalnih stranaka iz BiH, Mađarske, Makedonije, Češke i Nizozemske. Na Saboru je prikazan petominutni film koji je za cilj imao motivirati članstvo. Usporedno s izborom Ivana Vrdoljaka za predsjednika HNS-a pokrenuta je i njegova web stranica ivanvrdoljak.com s rezultatima i vizijom razvoja Hrvatske.

Naravno da će vjerovati

Vrdoljak je prije početka zasjedanja, upitan hoće li mu javnost vjerovati s obzirom da ga mnogi smatraju nevjerodostojnim političarem, rekao da hoće. Naravno da će vjerovati, jer rezultat u prvih šest mjeseci ne može biti bolji nego što je, rekao je i upitao tko je u škole uveo informatiku i nove kurikulume. Naglasio je da djeca danas škole upisuju sa šansom da će dobiti ista a možda i bolja znanja i kompetencije nego u Engleskoj i Irskoj. Za to se valja baviti politikom, poručio je Vrdoljak.

HNS će izabrati čovjeka za kojeg smatra da će najkvalitetnije zastupati interese svoje stranke. Suradnja s HNS-om do sada je iznimno dobra, radimo na zajedničkim projektima, poštujemo međusobne razlike i vjerujem da će ta suradnja biti dobra, rekao je Gordan Jandroković komentirajući povratak Vrdoljaka na čelo stranke.

Milorad Batinić rekao je da se od novog-starog predsjednika očekuje da nastavi gdje je HNS stao kada je krajem 2016. zacrtao nove smjerove stranke. Cilj je da revitaliziramo nove politike koje smo zacrtali za budućnost HNS-a, rekao je.

Objašnjavajući zašto je Vrdoljak jedini kandidat, rekao je da se u HNS-u puno razgovara na svim razinama, te da se u toj komunikaciji došlo do zaključka da je on najbolji kandidat.

Kazao je i da Vrdoljak nema namjeru vratiti se u Sabor i Vladu te da želi nastaviti raditi unutar stranke.

Što se rejtinga stranke tiče, rekao je da je cilj da on bude bolji, no da se u HNS-u time nikada nisu opterećivali. To su prvenstveno pokazali parlamentarni izbori, gdje smo po broju preferencijalnih glasova dokazali da smo treća stranka po broju glasova u RH, naglasio je, javlja HRT.

Share This Article