Plavo-tirkizna koalicija u Austriji – desnica i krajnja desnica

Nakon višetjednih pregovora predstavnici Austrijske narodne stranke (OeVP) i Slobodarske stranke Austrije (FPOe) predstavili su u subotu ujutro u Beču austrijskom predsjedniku Alexandru van der Bellenu novi kabinet koji bi, kao i koalicijski program, javnosti službeno trebao biti predstavljen poslijepodne.

Budući kancelar i predsjednik OeVP-a Sebastian Kurz i budući vicekancelar i predsjednik FPOe-a Heinz-Christian Strache,sinoć su završili pregovore o formiranju koalicijske vlade. Predsjednik Van der Bellen je nakon susreta s budućim kancelarom i vicekancelarom izrazio nadu da će Austrija, unatoč pojedinim protueuropskim tonovima tijekom predizborne kampanje, ostati vjerna europskoj ideji.

Iako službeno još nisu potvrđeni članovi vlade, neki mediji već kritiziraju činjenicu da bi desno-populističkom FPOe-u mogli pripasti sigurnosno relevantni resori poput unutarnjih poslova i obrane. I moguća nova ministrica vanjskih poslova Karin Kneissl je bliska slobodnjacima i poznata je kao velika kritičarka nekih useljeničkih specifičnosti poput nošenja marama kod muslimanskih žena. Kneissl je otvoreno kritizirala i liberalnu useljeničku politiku njemačke kancelarke Angele Merkel. Istodobno se nadležnost za pitanje Europe prebacuje u kancelarski ured.

Austrijska Slobodarska stranka FPOe je već vladala s konzervativcima od 2000. do 2007. Kada je Slobodarska stranka zadnji put ušla u vladu 2000. zemlje EU-a Austriji su nametnule sankcije, ali su one bile kratkog vijeka, piše HRT.

Facebook Komentari