Izlila se Dobra u Ogulinu, u Lici odsječena neka sela

Naglo topljenje snijega i obilna kiša uzrokovali su porast vodostaja svih četiriju karlovačkih rijeka. Dobra se izlila u Ogulinu. Problemi i u Lici kod Kosinja gdje su zbog poplave – odsječena tri sela.
Obilne kiše i topljenje snijega izazvale su poplave te potopile Kosinjsku dolinu.
Razina vode neprestano raste vodeni val s Velebita do sada nije ugrozio kuće. Do sela Šušanj, Podjelar i Kosinjski Bakovac se ne može. Jedina veza s ostatkom Hrvatske su čamci koji već tri dana po potrebi dovoze i odvoze lokalno stanovništvo.
Na terenu je angažirano 15 pripadnika civilne zaštite, a u pripravnosti je još stotinjak djelatnika interventnih timova s područja Perušića i Gospića, javlja HRT.

Naglo topljenje snijega i obilna kiša uzrokovali su porast vodostaja svih četiriju karlovačkih rijeka, no prema sadašnjim podacima ne prijete izlijevanjem.
Posebno kritično bilo je noćas na području Ogulina, gdje je vodostaj Dobre narastao na opasnih 278 centimetara. Rijeka se izlila na državnu cestu 42 koja je zatvorena za sav promet. Kuće i ostali objekti nisu u opasnosti. Od jutros vodostaj Dobre opada pa se do kraja dana očekuje normalizacija prometa.

U ime Hrvatskih voda Biljana Željeznjak rekla je nakon sastanka Stožera da će vodostaj Kupe u Karlovcu rasti još četiri do pet sati, a onda kasnije popodne okrenuti u opadanje, jer su vodostaji uzvodno u opadanju, a ne padaju ni nove oborine.

Vodostaj Kupe u Karlovcu u podne je bio 722 centimetra, što je sedam centimetara više nego sat vremena ranije i to jesu razine za proglašenje stanja redovite obrane od poplave, ali i daleko ispod onih vodostaja koji uzrokuju izlijevanje rijeka i poplave, naglasila je Željeznjak, piše N1.

Facebook Komentari