Američka dijaspora je ogorčena, kažu: Mi za ovu, Plenkovićevu vladu ne postojimo, otići ćemo iz HDZ-a

Iz Pasadene, Cal. za Hrvatsku danas piše: Anthony R. Boras

Američka dijaspora je ogorčena, kažu: Mi za ovu, Plenkovićevu vladu ne postojimo.

“S nama ne kontaktira ni vlada, niti HDZ, vjerojatno čekaju izbore da bi nas potražili. Svakodnevno slušamo floskule o suradnji vlade i dijaspore, o našem ulaganju u Hrvatsku, vjerujte mi nitko nas nije obišao niti kontaktirao”, govori nam jedan od istaknutijih iseljenika prve generacije.

Svaki put dođu pred izbore, obećavaju 20 godina učinkovito pravosuđe i smanjenje nameta u gospodarstvu, razne poticaje i onda nestanu i zašute. Sadašnja vlada na čelu s Andrejom Plenkovićem za nas je veliko razočarenje, kaže Jakov Sudar iz Philadelphije.

Za osamdesetogodišnjeg Josepha iz Pasadene sve vrvi od bivših suradnika UDB-e i KOS-a.

“Umjesto da ih nema nigdje, da im se zabrani pojavljivanje u javnosti, oni odlučuju o sudbini Hrvatske i Hrvata. Mi takvu Hrvatsku nismo htjeli i nismo davali novac da nam je sad muka doći u domovinu. Moji sinovi su htjeli sagraditi hotel na Jadranskom moru jer imaju nekoliko hotela ovdje i znaju raditi taj posao, ali im je financijski savjetnik nakon što je proučio hrvatske zakone rekao: To se ne isplati”, objašnjava Hrvat iz Pasadene.

Posebno su ogorčeni članovi HDZ-a, koji do jednoga kažu da ih je sram ove vlade i ovakvog HDZ-a na čelu s Plenkovićem. U koliko HDZ na proljeće ne raspiše izbore u stranci i ne održi sabor stranke, razmišljaju o napuštanju stranke “jer ih vodstvo HDZ-a uopće ne doživljava”.

“Stvarno nam je dosta praznih riječi, mi smo bili spremni pomoći, da se Hrvatska digne, sada kada konačno imamo svoju državu. No, tko će se tamo vratiti, kad nema života, i mi iz Amerike vidimo da je se krenulo u krivom smjeru. Ljudi se sve više iseljavaju, traže da dođu tu kod nas, jer u Hrvatskoj ima posla samo za podobne. To nije dobro, centrala HDZ-a nas je potpuno izolirala, uopće ne komuniciraju s nama, a puna su im usta brige za Hrvate izvan Hrvatske. Tako više neće ići, ovaj HDZ ne radi za Hrvatsku i ako se stvari ne promijene, na proljeće će dosta nas izići iz stranke. Ovo stvarno više nema smisla”, ogorčen je istaknuti HDZ-ovac iz SAD-a.

Hrvati su u SAD-u, inače vrlo cijenjeni članovi zajednice, ima ih i viđenijih u Trumpovoj administraciji, iseljenici druge generacije vode unosne poslove i imaju kapitala, no, problem je što, kažu, Plenkovićeva vlada nema nikakve razlike u odnosu na Milanovićevu.

“Ista politika se nastavila, znamo da SDP nije bilo briga za dijasporu, ali nije ni Plenkovića, tako da ćemo vjerojatno u potpunosti dići ruke od domovine, uostalom već nas je vjerojatno više po cijelom svijetu nego u Hrvatskoj”, rezigniran je Hrvat iz Pasadene.

Facebook Komentari