Tuđmanov savjetnik general Stjepan Adanić: Napad na Banske dvore – ratni zločin par excellence

Šestoro visoko pozicioniranih ljudi bivše JNA, koje hrvatska policija i državno odvjetništvo terete za raketiranje Banskih dvora ratne 1991., ne nalaze se na području Hrvatske. Radi njihova prisustva u tom postupku provode se mjere, koje uključuju prijedlog za određivanje istražnog zatvora i raspisivanje međunarodnih tjeralica. Gost Studija 4 bio je nekadašnji vojni savjetnik predsjednika Franje Tuđmana general Stjepan Adanić.

Napad na Banske dvore pripreman je u Zemunu, a zapovijed je izdao general major Ljubo Bajić, koji danas živi u Srbiji i koji tvrdi da ne namjerava odgovarati za taj napad jer kaže vi ste za mene bili oružani pobunjenici.

To je dio stare velikosrpske politike gdje oni ne priznaju pravo hrvatskog naroda da stvori svoju hrvatsku državu. Zato su nas i napali, rekao je Adanić, koji smatra da se predugo čekalo na optužnicu.

Svaka pravda koja se oteže nije na neki način pravda. Međutim, ratni zločini ne zastarijevaju i dobro je da će sada biti procesuirani i kažnjeni za ono što su napravili. To je bio ratni zločin par excellence. Oni su napali predsjednika Tuđmana u Banskim dvorima. To je orkestrirani napad gdje su htjeli ubiti volju hrvatskog naroda za stvaranje hrvatske države.

Istaknuo je da naše službe nisu mogle predvidjeti napad. Znali smo da su avioni u zraku, da prijeti strašna opasnost, uostalom bila je zračna uzbuna, ali nismo točno znali njihove ciljeve jer da jesmo ne bi bili u Banskim dvorima i izlagali se takvoj pogibelji. Glavni cilj bio je odstraniti vrh hrvatske države. Siguran sam da su ostvarili svoj cilj, da su ubili predsjednika Tuđmana, hrvatsku državu ne bi mogli stvoriti, zaključuje Adanić

Share This Article