Bura u Saboru oko HRT-a, Pupovac: Moju ruku više neće imati

Pred zastupnicima se poslijepodne našlo pet točaka koje su se ticale HRT-a. Najburnija je bila rasprava o prijedlogu Odbora za informiranje da se za članove Nadzornog odbora HRT-a imenuju Mladen Čutura, Morana Paliković Gruden, Maja Martinović i Edvard Kuštek. NO HRT-a ima pet članova, četiri bira Sabor, petog HRT-ovi zaposlenici. Članovi NO biraju se većinom glasova svih zastupnika. Zastupnici su se i međusobno prozivali za pokušaj političkog utjecaja na javnu radioteleviziju.

Nenad Stazić (SDP) je zamjerio što među kandidatima nema niti jednog kandidata oporbe, a za bivši NO, smijenjen u srpnju, kazao je da su smijenjeni jer su konstatirali da se na HRT-u “poslovalo kriminalno, lopovski i netransparentno te o tome izvijestili Sabor”. “SDP zbog svojih unutarnjih problema i slinica se nije bio u stanju dogovoriti oko tog člana NO”, uzvratio je HDZ-ov zastupnik Ivan Šuker. Predsjednik Odbora Andrija Mikulić (HDZ) istaknuo je kako je Odbor 32 dana čekao da predstavnici opozicije daju svog kandidata. Dodao je kako se za vrijeme Radmana na HRT-u dogodila ‘bartolomejska noć za urednike’.

Nikola Grmoja (Most) pozvao je i jedne i druge da priznaju da su odgovorni za situaciju u kojoj je HRT te da se nađe rješenje kako popraviti nastalu štetu. “HDZ-ovci optužuju Radmana, a SDP optužuje HRT jer je javni servis pretvoren u partijsku televiziju. I jedni i drugi ste u pravu”, rekao je i Grmoja. “Vi iz Mosta ste svojevremeno inzistirali da imate zamjenika ravnatelja i lobirali da određena osoba mora biti zamjenik ravnatelja, a kažete da su HDZ i SDP nešto radili. I vi ste u tome bili!”, odgovorio je Andrija Mikulić.

SDSS-ov zastupnik Milorad Pupovac izrazio je zabrinutost zbog stanja na HRT-u te naglasio da oni “kao dio vladajuće koalicije nisu u tome sudjelovali ni konzultativno ni nekonzultativno”. “Moju ruku više neće imati”, dodao je. “Jedan od predloženih Eduard Kunštek je i član DSV-a u koji nije ušao kao državni dužnosnik no DSV je tijelo državne vlasti i nije prilično da ulazi u NO HRT”, zamjerio je Nenad Stazić najavljujući kako će tražiti mišljenje Povjerenstva za spriječavanje sukoba interesa.

Ocjena Gorana Dodiga (HDS) da bi bilo bolje da se neke saborske sjednice ne prenose jer su “mamac” za nastupe koji nemaju veze sa Saborom, zasmetala je Ivanu Pernaru (ŽZ), koji mu je uzvratio da je “najobičniji lutak, koji samo petkom diže ruku kako mu kažu iz HDZ-a”. Pernaru je predsjedavajući Milijan Brkić izrekao opomenu, primijetivši pritom kako i u njegovu Klubu glasuju unisono, pa bi se moglo govoriti da su lutke, prenosi HRT.

VIDEO U Saboru burno oko HRT-a, Pernar se požalio na tretman Živog zida i sluganstvo, Stazić pričao o kriminalu…

Share This Article