USKOK podigao optužnicu protiv sedmorice švercera duhana

USKOK je, nakon provedene istrage, pred Županijskim sudom u Zagrebu podigao optužnicu protiv sedmorice hrvatskih državljana zbog počinjenja kaznenih djela zločinačkog udruženja i izbjegavanja carinskog nadzora u sastavu zločinačkog udruženja.

“Optuženi su A. Č. (1986.), H. M. (1993.), A. K. (1983.), R. R. (1992.), A. K. (1995.), J. K. (1989.), T. Ć. (1990.) ( 13. 12. 2017.)

Optužnicom se I. i II. okr. stavlja na teret da su, od početka kolovoza 2016. godine do 20. lipnja 2017., na području Grada Zagreba i Republike Slovenije, ustrojili zločinačko udruženje povezavši u zajedničko djelovanje ostale okrivljenike i druge zasad nepoznate osobe radi kontinuirane kupovine većih količina duhana u listu na području Poljske i Bugarske te njegovog prijevoza, skladištenja, krijumčarenja i prodaje na području Republike Hrvatske. Duhan su kupovali I. i II. okr. te su potom organizirali njegov prijevoz na području Slovenije gdje su ga skladištili i zajedno s ostalim okrivljenicima pripremali za daljnji prijevoz u Hrvatsku na način da su s ambalaže u kojoj je duhan u listu dostavljen skidali originalne deklaracije i neistinito prikazivali da se radi o robi koja ne podliježe plaćanju trošarine. Prema uputama I. i II. okr. duhan su na području Zagreba skladištili ostali okrivljenici te su ga zatim isporučivali kupcima koje su pronalazili I. i II. okrivljeni. Na opisani način okrivljenici su u najmanje 11 navrata u Republiku Hrvatsku prokrijumčarili najmanje 60,99 tona duhana u listu, čime su na ime neplaćenih trošarina proračun Republike Hrvatske oštetili za najmanje 36.594.960,00 kuna, a sebi pribavili nepripadnu imovinsku korist od najmanje 1.588.290,00 kuna koji iznos su međusobno podijelili”, navodi DORH u svom priopćenju.

Facebook Komentari