Ministar energetike i zaštite okoliša Tomislav Ćorić neizravno potvrdio da od TE Peruća neće biti ništa

Ministar energetike Tomislav Ćorić neizravno je na Dnevniku HRT-a potvrdio da od TE Peruća neće biti ništa.

Povjerenstvo koje je dalo crveno svjetlo za TE Peruća sastavljeno je od respektabilnih znanstvenika, njihova odluka ne obvezuje ministra, a konačnu odluku donijet će do kraja godine.

Nema razloga da ne vjerujem mišljenju Povjerenstva, rekao je Ćorić u Dnevniku HRT-a.

Godinu dana nakon najave da se ide u otkup Molovih dionica u Ini, Vlada je danas objavila poziv za angažman savjetnika u vezi s mogućom kupnjom dionica te njihovom naknadnom prodajom strateškom partneru. Poziv će biti poslan na 18 adresa uglednih svjetskih institucija. Više o tome u središnjem Dnevniku govorio je ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić.

Ministar Ćorić je kazao kako je rok za poziv konzultantima u postupku otkupa MOL-ovih dionica Ine 15. siječnja. Dodao je kako će biti upućeno osamnaest poziva i to najrenomiranijim imenima svjetske konzultantske scene.

“Vlada RH od konzultanta kojeg ćemo odabrati po dostavi njihovih ponuda očekuje prije svega pomoć u procjeni vrijednosti mađarskog udjela u Ini, i u tom kontekstu nakon što se taj posao dovrši idemo korak dalje”, rekao je. Na pitanje koliko očekuje da bi to moglo koštati državu kazao je da ne želi o tome spekulirati.

Bilo je riječi i o tome je li otkup MOL-ovih dionica jedina opcija ili je moguće traženje novog strateškog partnera. “Vlada je objavila namjeru o otkupu dionica Ine od MOL-a, i u tom kontekstu naša intencija nije se promijenila. Mi držimo da je i ta opcija pronalaska strateškog partnera isto tako dobra opcija, dobar scenarij za Inu”, istaknuo je. Kazao je da bi cijeli proces mogao završiti u drugoj polovici sljedeće godine.

Govorilo se i o problemu razdjelnika. “U narednim mjesecima izaći se se s promjenom pravilnika i zakonskog okvira na temu razdjelnika”, kazao je ministar.

Pobijedili smo interesne lobije, ministricu vanjskih poslova Mariju Pejčinović Burić, čiji je suprug većinski vlasnik projekta TE Peruća i Martinu Dalić

Facebook Komentari