Taksisti nezadovoljni prijedlogom zakona koji dosta liberalizira tržište

Naplata vožnje putem aplikacije jedna je od nepremostivih prepreka za “legalne” taksiste u prijedlogu novog zakona o cestovnom prijevozu, rečeno je tijekom okruglog stola “Liberalizacija taksi prijevoza”.

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković istaknuo je da će svi imati ista pravila i da se nikome nije išlo na ruku. “Ide se na liberalizaciju što do sada nije bio slučaj, jer su gradovi i općine ograničavali broj dozvola, što po novom zakonskom prijedlogu više neće biti moguće”, rekao je Butković.

Dodao je da se uvodi aplikacija, zajedno s taksimetrom, kao sredstvo funkcioniranja taksiranja.

Cilj zakona je zapošljavanje, pojačana uporaba taksija i povećanje sigurnosti vozila, rekao je.

Sugovornici se nisu složili s Butkovićem, a najviše kritika bilo je povezano s upotrebom aplikacije za naplatu usluge.

“To uopće nije mjerni uređaj. U Hrvatskoj imamo taksimetre koje podešava Državni zavod za mjeriteljstvo, a aplikacije nisu precizne”, tvrdi Božo Miletić. Prijedlog zakona smatra presedanom u cijeloj EU. Smeta ga što ni jedan prijedlog njegove udruge nije uvršten u zakon, dok su, kaže, prihvaćeni gotovo svi Uberovi.

Direktor Ubera za Hrvatsku Davor Tremac drži kako zakon ide u dobrom smjeru i kreće se prema modernoj Europi. Kaže doduše da se Uber zalagao za drukčiju opciju, gdje bi taksi ostao takav kakav je, dok bi se moderniji način prijevoza regulirao pod drugačijom kategorijom.

Ministar Butković istaknuo je da Uber nije legalan po važećem zakonu, ali će po novom biti, dok je na pitanje kako će se osigurati sigurnost cijena putem aplikacije rekao da je to stvar odabira građana, prenosi HRT.

Facebook Komentari