O čemu su u Amsterdamu razgovarali Glas, Pametno i IDS

U emisiji su gostovali predsjednica stranke Glas Anka Mrak-Taritaš, predsjednik kluba zastupnika SDP-a Arsen Bauk, u splitskom studiju predsjednica stranke Pametno Marijana Puljak, a u pulskom predsjednik IDS-a Boris Miletić. Za sutra je planiran liberalni forum u Zagrebu na kojem će se pokušati stvoriti liberalna agenda. Potom je na redu i sličan skup u Splitu.

Mrak Taritaš je rekla da će se na sutrašnjem liberalnom forumu raspravljati o tri teme. “Jedna tema je decentralizacija, politički ustroj Hrvatske te razvoj gospodarstva i financija. Neće biti nikakvih formalnih zaključaka: Mi se okupljamo na temu sadržaja, poruka, određenih liberalnih vrijednosti. To je naš zajednički nazivnik i idemo tim putem dalje. Želimo vidjeti kuda ova zemlja ide dalje. Prepoznali smo da smo svi uvijek skloni lijepim riječima i populizmu”, istaknula je.

“Ono što mogu reći o ‘amsterdamskoj koaliciji’ je da smo u Amsterdamu razgovarali o stanju u Hrvatskoj, kako vidimo budućnost i zaključili smo da definitivno ima mjesta i da treba raditi na tome da vrijednosti modernih liberalnih demokracija predstavimo javnosti. Da okupimo ljude koji žele te vrijednosti i način razmišljanja osnažiti u Hrvatskoj. Stranci “Pametno” je još važnije kako se razmišlja i o načinu upravljanja državom. Da nestanu oni modeli ponašanja koji su ovu državu doveli do najnižih ljestvica u Europi. Da se okrenemo budućnosti. Stranka Pametno je predstavila na prošlim izborima i program koji je bio proglašen najboljim u Hrvatskoj. Želimo da to bude temelj na kojem ćemo graditi našu priču”, rekla je Puljak.

“Ovi razgovori koje vodimo sa strankama “Glas” i “Pametno” su posljedica svega što se događa u našoj zemlji. Tu prije svega mislim na dozu bahatosti i agresivnosti konzervativnih opcija koje plaše ljude i Hrvatskoj ne nose ništa dobro. Naše tri stranke su najglasniji zagovornici jedne moderne, progresivne i liberalne Hrvatske i u tom smislu smo odlučni u zaštiti ljudskih i građanskih prava. Sam oblik naše suradnje je u ovome trenutku manje bitan. Puno je bitnija poruka i sadržaj koji želimo ponuditi hrvatskoj javnosti. IDS je dosad svoje koalicije temeljio na konkretnim projektima i politikama. Jako je bitno stvoriti jednu ozbiljnu i odgovornu grupaciju koja će se glasno oduprijeti svim nazadnim tendencijama u našem društvu i koja će se bez zadrške boriti za otvorenu, europsku, modernu i decentriliziranu Hrvatsku”, istaknuo je Miletić.

Bauk je rekao da koalicijski potencijali stranaka ovise o tome kako je raspoređen ostatak.” Prema Crobarometru HDZ ima 30 posto birača, SDP 22 posto, a ostale stranke 48 posto. Stoga se za formirati većinu moraju raditi razne koalicije. U ovom trenutku jako je bitno kako će se tko pozicionirati. 2018. je jedna od rijetkih godina u kojoj nisu planirani nijedni redovni izbori pa je za planiranje i prerano i kasno. Jasno je samo da se za većinu mora koalirati ili s SDP-om ili HDZ-om. Vjerujem da nijedna od stranaka opozicije nema HDZ-ovu politiku uključenu u svoj politički program”, smatra Bauk.

Facebook Komentari