Beljak: I da je Pupovac predsjednik HDZ-a imali bi 30 posto

Predsjednik HSS-a Krešo Beljak u Studiju N1 televizije govorio je aktualnim temama.

Jučer ste izazvali veliku buru izjavom da bi Hrvatska trebala ispostaviti račune za humanitarnu pomoć ako logoraši iz BiH budu tužili RH.

Ja sam pokušao biti malo sarkastičan. Žao mi je zbog svih žrtava. Žao mi je što sam tom izjavom povrijedio logoraše. Ono što sam htio reći je da Hrvatska nije bila agresor i da smo upravo mi ti koji su velikim srcem dočekali stradalnike. Koristim priliku da se ispričam, ali neka se ne zaboravi da je Hrvatska mnogo pomogla BiH. Incidenti, ratni zločini, koji su se dogodili su neprihvatljivi, ali ne mogu prihvatiti ni da cijeli jedan narod bude obilježen zbog toga što su pojedinici organizirali koncentracijske logore.
Ne znam kako bi bilo moguće ispostaviti račun za to. Humanitarna pomoć sigurno nije slana s namjerom da netko nekad ispostavlja račune… Vrijeme je da svi skupa nastavimo graditi mir, suradnju kako bi nam svima bilo bolje.

Kako gledate na reakcije državnog vrha na hašku presudu šestorici?

To je poruka biračima. Da su bilo što normalnije rekli, imali bi problema sa svojima. Prema međunarodnoj zajednici i onako ne mogu ništa. Iako, za tim nema potrebe. Kad bi za predsjednika HDZ-a postavili i Milorada Pupovca, HDZ bi i dalje dobivao svojih 30 posto.

Rekli ste da je sve ovo, i rat, izrežirala međunarodna zajednica.

Apsolutno. Haški sud je trebao procesuirati zvijeri koje su krive za to. Ovako za brojne zločine nije odgovarao nitko, a ostaje dojam da su odgovarali samo ljudi koji su imali zapovjednu odgovornost. Ostaje gorčina da oni koji su zaista odgovorni nisu odgovarali.
Jugoslavija je 1990. bila dužna 20 milijardi dolara, imali smo Antu Markovića koji je reprogramirao dugove. Nakon pada Željezne zavjese, krenula je huškačka retorika Slobodana Miloševića. Velike sile kojima je Jugoslavija bila dužna mogle su jednostavno spriječiti rat. Zločincu Miloševiću se reklo radi što hoćeš. Pogledajte što se sad u Kataloniji događa. Mi smo u to vrijeme imali demokratske izbore. Zamislite da predsjedniku Katalonije netko rekao ostani u Barceloni i proglasi nezavisnost. Puno je toga u međusobnoj vezi…

Facebook Komentari