Zakon o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi: Hrvatska brzo može postati gladna ne uvede li se reda

Danas stupa na snagu Zakon o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi u lancu opskrbe hranom. Što donosi proizvođačima, što dobavljačima, te trgovcima? Hoće li uvesti red na trgovačke police pod prijetnjom rigoroznih kazni za prekršitelje novih uvjeta poslovanja? Odgovore su dali gosti emisije “U mreži Prvog” – državna tajnica Ministarstva poljoprivrede Marija Vučković, predsjednik Zajednice udruga hrvatskih povrćara Hrvoje Gregurić, te predsjednica Udruge hrvatskih otkupljivača i prerađivača mlijeka CroMilk, Rašeljka Maras. Emisiju uređuje i vodi Mirjana Grahovac.

Vučković je rekla da Zakon danas stupa na snagu, ali da do 31. ožujka traje razdoblje prilagodbe. Naglasila je da je cilj zakona bio sankcionirati nepoštene trgovačke prakse u lancu opskrbe hranom. Upozorila je da se trgovina kreira vertikalno u velikim trgovačkim lancima i da mali obrtnici zbog toga propadaju.

Gregurić je naveo primjere nepoštenih trgovačkih praksi. “Postoje slučajevi gdje trgovci odbijaju platiti. Nađu način da prikažu da roba nije bila valjana pa je mogu otpisati”, objasnio je . “Moramo uvesti reda”, dodao je. Predložio je odvajanje stranog i domaćeg voća i povrća u trgovini te jasno isticanje deklaracija.

Maras je istaknula problem “prekomjernog uvoza po dumpinškim cijenama”. “Preko 20 000 ljudi je u mlijekarskom sektoru. Kupovinom hrvatskih proizvoda, razumijevanjem što to znači za naš mirovinski sustav i gospodarstvo općenito – to se može promijeniti”, smatra. “Hrvatska brzo može postati gladna ne uvede li se reda”, naglasila je.

Facebook Komentari