Bolnicama 670 milijuna kuna za pokriće troškova

Vlada je prihvatila prijedlog odluke o dodjeli sredstava bolničkim zdravstvenim ustanova kojima je osnivač RH za podmirivanje dijela dospjelih obveza prema dobavljačima lijekova, potrošnog i ugradbenog medicinskog materijala. Za tu će namjenu osigurati 670 mil. kn poštujući kriterij dospjelost duga, bolničkog limita i parametara izvršenosti posla, obrazložio je ministar zdravstva Milan Kujundžić.

Sredstva će Ministarstvo zdravstva doznačiti na sljedeći način: KBC-u Zagreb 208.136.491 kn, KBC-u Sestre milosrdnice 92.233.841 kn, KB-u Dubrava Zagreb 73.858.292 kn, KB-u “Merkur” 30.006.758 kn, Klinici za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” 25.455.389 kn te Klinici za dječje bolesti Zagreb 13.175.190 kn.

KBC-u Rijeka doznačit će se iznos od 33.482.581 kn, Klinici za ortopediju Lovran 548.913 kn, KBC-u Split 104.406.612 kn, a KBC-u Osijek 88.695.929 kn.

Zadužuju se bolničke zdravstvene ustanove da u roku od sedam dana od dana doznake sredstava od strane Ministarstva zdravstva pisanim putem Ministarstvu zdravstva dostave izvješće o utrošku sredstava s pripadajućim dokazima iz kojih je vidljivo da su sredstva utrošena pravodobno i namjenski sukladno odredbama Odluke. Ministarstvo zdravstva zadužuje se da o provedbi Odluke izvijesti Ministarstvo financija u roku od 30 dana od dana njezinog stupanja na snagu, stoji, među ostalim, u zaključku.

Kujundžić ne očekuje udar na zdravstvo zbog olakšica poslodavcima

Ministar Kujundžić izjavio je da ne očekuje probleme u financiranju zdravstva zbog najavljenih fiskalnih olakšica poslodavcima, jer je reforma zdravstva Vladina stožerna reforma, a i u rebalansu ovogodišnjeg proračuna predviđena su dodatna sredstva za taj sustav.

Vlada je uredbom povećala minimalnu plaću za 5% te kao kompenzacijsku mjeru poslodavcima predložila da se prepolovi stopa zdravstvenog doprinosa za radnike na minimalcu, što bi zdravstveni sustav, koji ima oko osam milijardi kuna duga, moglo ostaviti bez dodatnih 250 milijuna kuna. Kjundžić je uoči Vladine sjednice izjavio da će taj kratkoročni gubitak vrlo brzo biti nadoknađen rebalansom proračuna i povećanjem njegove prihodovne strane zbog većeg broja zaposlenih.

Ministar kaže kako mu je obećano da zdravstvo neće ostati bez tih 250 milijuna kuna, a i ministar financija Zdravko Marić obećao je tražiti proračunske stavke iz kojih će se ubuduće prebacivati sredstva u zdravstveni sustav, javlja HRT.

Facebook Komentari