PRIJENOS Panenić o Hepi lexu: Neka vladajuća većina jasno kaže da žele privatizirati HEP

Sabor je današnje zasjedanje počeo zahtjevima za stankama, većinom na temu HEP-a. Most optužuje Vladu za skrivene namjere oko te kompanije, tvrdi da ju namjerava privatizirati.

Mostov Tomislav Panenić protestira što je Zakon o vodama danas “navrat, nanos” uvršten u dnevni red. Kaže da se time na mala vrata priprema teren za privatizaciju HEP-a, nešto čega nema u programu Vlade. Pita stoga “zašto nam dolaze zakoni koji idu u tom smjeru”. Optužio je Vladu da ima skrivene namjere. Neka vladajuća većina jasno kaže da žele privatizirati HEP, poručio je.

“S pravom postavljam pitanje zašto nam dolaze zakoni koji vode u smjeru privatizacije HEP-a. Neka vladajuća veličina jasno kaže da žele privatizirati HEP, neka stave to u program, a da ne moramo imati zakone poput zakona o vodama kojim se rješava ključna prepreka”, rekao je nakon stanke Tomislav Panenić.

“Izmjenom zakona koji je navrat-nanos uvršten u dnevni red svi skupa sudjelujemo u poduhvatu koji vlada sama ne želi priznati, a to je privatizacija HEP-a”, kaže Panenić.

“Za koju godinu ponovno ćemo imati slučaj Ine. Zakon o vodama nije više zakon o vodama nego Hepi lex”, smatra Panenić.

Darko Horvat (HDZ) podsjeća da je 2009. godine Hrvatska donijela energetsku strategiju. Kontinuirano potenciranje priče da Hrvatska nema strateški dokument je, kaže, ili neznanje ili namjera. Slaže se da Hrvatska ima domicilnu proizvodnju električne energije i da joj se puno više isplati proizvoditi ju na svom prostoru, nego ju kupovati na burzama, odnosno uvoziti.

Gordan Maras (SDP) kazao je kako se njegova stranka protivi privatizaciji HEP-a te da kod naznaka privatizacije “pušu i na hladno”. Ukazao je i na po njemu problematičnu odluku gradonačelnika Zagreba Milana Bandića “koji je odlučio da mu 7,5 milijardi kuna proračunskog novca nije dovoljno” pa će Zagrebački holding podignuti gotovo 500 milijuna kuna kredita kod jedne poslovne banke, a sve “kako bi on mogao nastaviti nesmetano trošiti novac Zagrepčana na način na koji on misli da je to potrebno”. Bandić je, kaže Maras, politički ucjenjen i ne može upravljati gradom, već njime, preko Bandića, upravljaju Zlatko Hasanbegović i HDZ. Na djelu je, kaže, neprincipijelna koalicija gdje Bandiću nije važan status grada Zagreba, a za HDZ i Hasanbegovića napravit će bilo što.

Nezavisni Željko Glasnović se danas pak pita što radi hrvatska geodetska služba, donosi za govornicu dokument za koji se ispričao gledateljima “što je na srpskom jeziku”, pa ga čita citirajući u njemu i par psovki, zbog čega je zaradio opomenu šefa Sabora Gordana Jandrokovića.

Sabor je u srijedu trebao raspravljati o zakonskom prijedlogu da se potvrdi ugovor između hrvatske Vlade i Vijeća ministara BiH o europskom partnerstvu, no neće to učiniti, jer za to nema uvjeta.

Sabor raspravlja o dopuni Zakona o prikupljanju podataka po osiguranicima o mirovinskim doprinosima.

Facebook Komentari