Šok u svijetu sporta: Rusiji zabranjen nastup na Zimskim Olimpijskim igrama

Međunarodni olimpijski odbor (MOO) donio je odluku da ruski sportaši nemaju prava nastupa na Zimskim Olimpijskim igrama u Pyeongchangu 2018. godine, nakon što je liječnik Samuel Schmid pronašao dokaze za sustavni doping!

MOO je suspendirao ruski olimpijski odbor, te ga kaznio s 15 milijuna dolara zbog sudjelovanja u programu sustavnog dopingiranja ruskih sportaša provođenog pod patronatom države. Vitalij Mutko, zamjenik ruskog premijera i bivši ministar sporta, kažnjen je doživotnom zabranom bilo kakvog sudjelovanja na Olimpijskim igrama. Ruski sportaši koji nisu sudjelovali u programu dopinga na skorašnjim Olimpijskim igrama moći će nastupiti pod olimpijskom zastavom, a u slučaju osvajanja zlata svirat će im se himna olimpijskih igara.

“To je bio napad na integritet olimpijskih igara i sporta općenito. MOO je napravio potrebne sankcije zbog napravljenog prekršaja, ali je istovremeno zaštitio one čiste sportaše za koje je dokazano da nisu sudjelovali u tome. Ovo će biti katalist za efektivniji antidopinški sustav koji provodi Svjetska antidopinška organizacija (WADA)”, rekao je predsjednik MOO-a Thomas Bach, prenosi gol.hr.

Facebook Komentari