Počeo je Advent – prva je nedjelja došašća

Prva je nedjelja došašća, razdoblja pripreme za Božić za vjernike koji ga slave po gregorijanskom kalendaru. Početak adventa obilježen je u subotu diljem Hrvatske, a danas se u crkvama i domovima pali prva od četiri adventske svijeće na adventskom vijencu. Značenje riječi advent proizlazi iz latinske riječi advenire – dolazak. Četiri svijeće na vijencu, prema Bibliji, simboliziraju 4.000 godina od stvaranja svijeta do rođenja Isusa i znače četiri tjedna priprave za Božić. Vijenac je u antičko vrijeme bio simbol pobjede.

Tradicionalno, Paljenjem prve svijeće na adventskom vijencu oko Manduševca na glavnom trgu, počeo je još jedan Advent u Zagrebu. Advent u Zagrebu jedna je od najvažnijih turističko-kulturnih manifestacija za zagrebački i hrvatski turizam, koja bogatim programom želi stvoriti što ljepši predblagdanski ugođaj. Osmi po redu “Advent u Zagrebu” trajat će od 2. prosinca do 7. siječnja 2018. godine. Priprema se 300 različitih događaja.

Paljenjem prve adventske svijeće i blagdanske rasvjete u Dubrovniku je sinoć otvoren četvri zimski festival. Ispred svetog Vlaha nastupio je Gibonni. To je uvod u mjesec dana zabave i blagdanskog ugođaja koje će zimski festival donijeti u grad. U Dubrovniku još traje ukrašavanje grada i pripreme za advent koji donosi i zimski festival s glazbom, zabavom, brojnim radionicama i kulturnim sadržajima. Sve do 6. siječnja programom i ugođajem žele privući na gradske ulice Dubrovčane, ali i goste koji će dobiti jedinstven zabavni sadržaj.

Prosinačka događanja u Puli najbogatija su dosad. Grad, koji je na Danima turizma ušao u uži izbor za “city break” odredište, očito želi opravdati to priznanje. Svaki vikend donosi pregršt događanja, za djecu i one malo starije, za domaće i turiste. Klizalište na pulskoj Verudi, Čarobna šuma na Giardinima, kuća Djeda Mraza, bendovi kod Zlatnih vrata…Prosinac u Puli donosi 200-tinjak događanja na 50-ak lokacija. Pulski hoteli već su rezervirani, ali i 20-ak hostela otvorenih u posljednjih nekoliko godina.

I u Rovinju će uskoro kongresne goste zamijeniti adventski. U središtu grada prvi se put postavlja klizalište, a i gastro-ponuda bit će bogatija. U blagdanskom ozračju Rovinjci će uživati od sljedećeg vikenda. Za same blagdane ugostit će oko 8 tisuća turista, a cijeli polutok, procjenjuje se, 30-ak tisuća, piše HRT.

Facebook Komentari