Zagrebačka županija: HDZ predao zahtjeve za opoziv Zmajlovića

Županijski odbor HDZ-a Zagrebačke županije poslao je priopćenje medijima u kojem tvrdi da su u četvrtak predali zahtjev za opoziv Mihaela Zmajlovića (SDP), predsjednika Skupštine Zagrebačke županije, i da su to potkrijepili potpisima 26 od ukupno 51 vijećnika.

Navode da očekuju da Zmajlović u najkraćem roku sazove sjednicu kako bi Skupština mogla nastaviti s radom i donijeti proračun za 2018. godinu. Na njegovo mjesto trebao bi zasjesti Damir Mikuljan. S druge pak strane Zmajlović je za tportal kazao kako je na protekle tri sjednice HDZ tvrdio isto i da još nijednom nije imao većinu. ‘Očekujem potporu i na sljedećoj sjednici, a HDZ neka objasni kako kupuje vijećnike i pokušava izigrati birače koji su svoju volju pokazali na izborima’, kazao je Zmajlović.

Većinu u Skupštini Zagrebačke županije nakon izbora održanih u lipnju s 26 vijećnika činili su HSS (9), SDP (8), MOST (4), HNS (2), HSU (2) i Laburisti (1). Problemi su nastali prije tjedan dana, kada je HSS odlučila napustiti Jasminka Mataušić. Nezadovoljna predsjednikom stranke Krešom Beljakom, uputila je javnosti otvoreno pismo u kojem je pobrojala pet njegovih grijeha koji dovode HSS pred raspad.

Beljak je u podne održao konferenciju za medije na kojoj je bio i Zmajlović te su obojica ustvrdili da njihova koalicija ima većinu u Skupštini. Istaknuli su kako HDZ kupuje vijećnike u županiji nudeći im zapošljavanje u državnim institucijama, ali i novac. ‘Pozivam Mataušić da vrati mandat koji je dobila jer to nije njen mandat nego HSS-a. Pouzdano znamo da tri godine traži posao i da joj je obećano radno mjesto u državnim institucijama’, kazao je Beljak i dodao da je za trgovinu bivši vukovarski gradonačelnik Željko Sabo odležao zatvorsku kaznu. Apelirao je na njenu krćansku svijest da vrati mandat.

Zmajlović smatra da se pokušava izvršiti kaos u županiji te da se ljude vrbuje i pokušava ucijeniti. ‘Sjednicu skupštine sam odgodio jer sam želio da se usijane glave u HDZ-u ohlade. Sjednica će se odžati u zakonski propisanom roku’, kazao je Zmajlović.

Iz HDZ-a su poručili da ne žele rušiti župana Zagrebačke županije Stjepana Kožića (HSS), već su ga pozvali da im se pridruži. Osim Mataušić, prevagu za novu većinu s HDZ-om (12) trebalo bi činiti osam zastupnika Stranke rada i solidarnosti Milana Bandića, dva HNS-a, dva HSU-a i jedan HSLS-a. Preuzme li HDZ Zagrebačku županiju, bit će to 14. županija u kojoj će participirati u vlasti.

Facebook Komentari