Plenković o neformalnom sastanku s Predsjednicom RH, haaškoj presudi i Stipi Mesiću

Uoči sastanka s predsjedavajućim Predsjedništva BiH-a Draganom Čovićem premijer Andrej Plenković je u Osijeku održao kratku konferenciju za medije.

Premijer Andrej Plenković rekao je nakon sjednice Vlade u Osijeku kako se zbog svih mogućih reperkusija haške presude u četvrtak neformalno sastao s predsjednicom RH Kolindom Grabar-Kitarović i predsjednikom Sabora Gordanom Jandrokovićem, te da će večeras o tome razgovarati i s političkim liderom Hrvata u BiH Draganom Čovićem.

“U neformalnom ozračju jučer sam se sastao s predsjednicom RH i predsjednikom Sabora kako bismo razgovarali o mogućim reperkusijama presude suda u Haagu.

Razgovarali smo i o tome kako je presuda prihvaćena kod Hrvata koji žive u Bosni i Hercegovini i u njihovom političkom vodstvu’, rekao je predsjednik Plenković.

“Vlada Republike Hrvatske je zajedno s predsjednicom i Saborom na početku mandata donijela stratešku odluku da je Hrvatskoj potrebna sposobnost naših oružanih snaga koja se odnosi na modernizaciju zrakoplovstva. Odluka je donesena na temelju procjena sigurnosne situacije u svijetu i u našem okruženju”, rekao je premijer.

Plenković je komentirao i imenovanje Posebnog stručnog povjerenstva koje kasni, ali i imenovanju Krešimira Macana kao njegovog savjetnika.

“Ministrica Divjak je danas u Bruxellesu, predstoji još nekoliko sitnih detalja usuglašavanja i ono se nastavlja. Kada odluke o angažmanu Macana budu donesene obavijestit ćemo o tome.

Bivši predsjednik Stjepan Mesić je izjavio da je njegove svjedočenje u Haagu bili u skladu s Ustavom, a neki govore da je lažno.

“Koliko sam vidio mislim da je bivši predsjednik dao priopćenje, dopustite da tu temu prvo raspravimo s predsjedateljem predsjedništva BiH Čovićem pa ćemo onda komentirati, prenosi N1.

Facebook Komentari