Ovo su rečenice koje prečesto izgovaramo i koje su u mnogo slučajeva čista laž

Oduvijek su nas učili kako je laganje nešto loše, zabranjeno, zločesto, ružno…

Nije prošlo previše vremena dok se jedan čovjek nije sjetio kako laganje ne mora nužno biti nešto negativno – posebno ako lažemo kako bismo nekoga zaštitili ili ga poštedjeli nečeg još goreg.

Odgovori na pitanje zašto lažemo su mnogi: lažemo da bi zaštitili svoj obraz, da bi izgladili situaciju u društvu, da bi nekoga utješili, da bismo se mi osjećali bolje i ugodnije. Pa, iako ćemo zasigurno nastaviti živjeti u idealnom društvu u kojemu nitko nikad nije piškio pod tušem, ali su zato baš svi pročitali “Rat i mir”, samo ćemo na trenutak biti potpuno iskreni ne bi li vam donijeli ljestvicu najpopularnijih laži.

Nakon toga se ipak vraćamo na staro jer, iako mislimo kako su laži o tome kako “obožavaš” knjigu koju nikad nisi pročitala ili film koji nisi gledala ipak malo besmislene, možete li zamisliti svijet u kojemu bi na svako “Kako si?” odgovarali iskreno?

Ovo su rečenice koje prečesto izgovaramo i koje su u mnogo slučajeva čista laž:

1. “Dobro sam” – A moglo bi biti milijun stvari; razočaran, tužan, ljut, umoran, a možda sam i stvarno dobro, ali ti to nikad nećeš znati jer ćemo na pitanje: “Kako si”, gotovo uvijek odgovoriti upravo s ovom laži. Možda i bolje budući da nismo potpuno sigurni koliko ljudi, koji ta pitanja postavljaju, to stvarno rade s punom spremnošću odslušati našu životnu priču.

2. “Dolazim za pet minuta” – Osim ako živimo u različitim vremenskim zonama, tih pet minuta vjerojatno nikad stvarno nije 5 minuta. Vjerojatno ni 10. Vjerojatno ste još uvijek pod tušem. Priznajte.

3. “Joj ne mogu taj dan, imam planove” – Planove koji uključuju “bingeanje” serija, pidžamu i dekicu. Realno, i to su planovi, ali činjenica je da ti ta osoba vjerojatno nije dovoljno draga/bitna da te natjera da izađeš iz stana i suočiš se s vrućinom, hladnoćom, vlagom, maglom ili kojim god sredstvom koje koristiš kao dovoljno dobru izliku za ljenčarenje kod kuće.

4. “Moram ići” – U 99,9 posto slučajeva – vjerojatno ne moraš. Činjenica je da ste se pojavili na događaju/spoju/druženju/rođendanu iz pristojnosti. Ostali ste onoliko koliko mislite da je društveno prihvatljivo, a svoje taktičko povlačenje opravdavate dodatnim lažima poput: “Sutra rano ustajem”, “Imam brdo posla koje me čeka”, “Moram prošetati psa” ili “Zaboravila sam ugasiti pećnicu”. Bilo vam je OK, ali daleko od najboljeg provoda u tvom životu. Na takvom nikad ne bi trebala iskoristiti ovu laž.

5. “Čut ćemo se za kavu!” – Nikad se više nećemo vidjeti, a niti čuti osim ako se ponovno dogodi da slučajno naletimo jedno na drugo i jedno od nas ne uspije u tome da neprimijećeno prođe pored drugoga. U naletu pristojnosti, ova se laž prikrada toliko često da mislimo da je već odavno postala univerzalni sinonim za: “Zbogom zauvijek!”

6. “Bila je gužva u prometu” – Da je bila gužva u prometu to apsolutno ne sumnjamo, ali onda opet, ta je izlika dežurna baš svaki put kad iz kuće izletimo u 8:45 iako znamo da u 9 sati moramo biti na drugom kraju grada, istovremeno javljajući šefu/frendici/mami kako stižemo za pet minuta.

7. “Ma samo se šalim” – Šalim se – dvije čarobne riječi koje poništavaju moguće negativne posljedice bilo kakve gorke istine koju si izgovorila.

8. “Mobitel mi se ispraznio” – Teško je živjeti u svijetu u kojemu u svakom trenutku imamo mogućnost biti dostupni jer nitko baš u svakom trenutku ne želi biti dostupan za svakoga. Zato nije ni čudo da obožavamo ovu laž. Uz to, baterije na mobitelima stvarno se užasno brzo prazne tako da je stvarno nemoguće znati tko govori istinu. Naprimjer, nevjerojatno je kako se brzo mobitel prazni kada me šefica pokušava dobiti za vikend.

9. “Potpuno sam zaboravila na to!” – Drugim riječima, nisam očekivala da ćeš, kad sam rekla da ću to napraviti, zapravo i očekivati od mene da to napravim. Štoviše, nadali ste se da su zaboravili. Zaboga, zar više nitko ne obećava usluge iz čiste pristojnosti?

10. “Naravno da te se sjećam” – U životu niste vidjeli tu osobu. S druge strane, ona o tebi zna apsolutno sve što dovodi do najdulje dvije i pol minute u tvom životu gdje stojiš nasred ceste i razgovaraš s potpunim strancem.

11. “Nisi dobila e-mail? Pa poslala sam ti ga još neki dan!” – Vodič: Kako kupiti vrijeme koristeći jednu jednostavnu laž.

12. “Ma ne brini, u redu je” – Nije i trebao/la bi se osjećati grozno zbog toga. Osim što nije u redu, ostatak dana ćeš se ponašati super hladno s primjesama pasivne agresije i ovo ćeš definitivno spomenuti jednom u nekoj svađi za dva tjedna, mjeseca, godine.

13. “Ma nisi se udebljala” – Drugim riječima, molim te, nemoj i sebi i meni stvarati neugodnu situaciju.

14. “Nije u tebi problem, u meni je.” – Apsolutno je i bez ikakve sumnje problem u tebi, piše 24 sata.

Facebook Komentari