Haški sud pokreće neovisnu istragu o Praljkovoj smrti

Međunarodi kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) priopćio je da pokreće neovisnu istragu o smrti bosanskohercegovačkog Hrvata Slobodana Praljka koji je u srijedu u sudnici pred kamerama popio otrov nakon izricanja pravomoćne presude te preminuo u bolnici.

“Radi dopune nizozemske istrage koja je već u tijeku o smrti Slobodana Praljka, ICTY-jevo tajništvo je jutros pokrenulo neovisnu stručnu istragu o internim operacijama ICTY-ja u skladu sa standardnim postupcima”, navodi se.

Reviziju će voditi sudac Hassan B. Jallow, bivši glavni tužitelj Međunarodnog kaznenog suda za Ruandu i Mehanizma za međunarodne kaznene sudove.

Istraga će početi idući tjedan kako bi se izradilo izvješće o zatvaranju ICTY-ja 31. prosinca 2017.

Zadaća je revizije ocijeniti postojeće postupke i donijeti eventualne preporuke koje bi mogle pomoći sudovima u budućnosti, navodi se i dodaje da će ishod istrage biti javno objavljen nakon potrebnih procjena.

Žalbeno vijeće u srijedu je potvrdilo prvostupanjske kazne šestorici bivših političkih i vojnih čelnika bosanskohercegovačkih Hrvata kao sudionika u udruženom zločinačkom pothvatu, ali je dan u kojem je ICTY završio 24-godišnje postojanje zasjenjen činom Slobodana Praljka koji je iskoristio propuste osiguranja i u sudnicu unio bočicu čiji je sadržaj ispio pošto mu je Žalbeno vijeće potvrdilo kaznu od 20 godina zatvora.

Facebook Komentari