VIDEO HND osudio, kažu, verbalni ispad Damira Krstičevića, drzak je, opasan poticaj na javni linč

N1

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) osuđuje verbalni napad potpredsjednika Vlade RH i ministra obrane Damira Krstičevića na novinara portala Index.hr Nenada Jarića Dauenhauera na jučerašnjoj konferenciji za novinare.

Priopćenje prenosimo u cjelosti:

Nakon što portal Index.hr objavio tekst kolege Dauenhauera u kojem se tvrdi kako je potpredsjednik Vlade RH i ministar obrane kopirao dijelove svojeg završnog rada na američkoj vojnoj školi, a da ih nije označio na odgovarajući način Krstičević je sazvao konferenciju za novinare. Umjesto da govori o temi zbog koje je konferencija navodno sazvana i pokuša argumentima demantirati tvrdnje koje je novinar iznio u tekstu potpredsjednik Vlade RH i ministar obrane verbalno je napao kolegu Dauenhauera.

Na legitimno i konkretno novinarsko pitanje „Ministre, jeste li prepisali završni rad?“ Damir Krstičević je odgovorio: „Možda vi želite nešto drugo, ali gospodine ovdje je bila velikosrpska agresija!“ te nastavio napadati kolegu Dauenhauera krajnje neprimjerenim riječima praktično ga proglasivši neprijateljem Hrvatske.

HND je već mnogo puta reagirao na osorno ponašanje i uvredljive verbalne napade političara na novinare zahtijevajući da se s tom praksom prestane te da vodeći političari u Hrvatskoj jasno kažu kako su napadi na novinare nedopustivi.

Umjesto toga političari na najistaknutijim funkcijama sve su drskiji prema novinarima, a najnoviji ispad Damira Krstičevića kulminacija je takvog ponašanja. Dodatnu težinu tom postupku daje činjenica da je verbalni napad na novinara došao od potpredsjednika Vlade RH i ministra obrane.

Takav napad i od osobe na tako visokom položaju neizravan je, ali opasan poticaj na javni linč što potvrđuje i činjenica da je nakon nedopustive Krstičevićeve reakcije kolega Dauenhaueru dobio niz prijetećih poruka.

HND zahtijeva od Damira Krstičevića da se javno ispriča kolegi Dauenhaueru, a i o ovom novom verbalnom napadu na novinare te prijetnjama izvijestit ćemo međunarodne organizacije i institucije koje se bave zaštitom novinara i slobode izražavanja.

Za Izvršni odbor HND-a:

Saša Leković, predsjednik

MORH: Krstičević reagirao na napise Index.hr-a

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane RH Damir Krstičević u ponedjeljak, 27. studenog 2017., reagirao je na napise objavljene na portalu Index.hr.

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević na početku je istaknuo kako je jasno da je ovdje ponovno riječ o hibridnom djelovanju, spomenuvši pritom slučaj s početka njegovog mandata, kada je bilo medijskih napisa o njegovom ratnom zločinu te zabrani odlaska u BiH, što nije bila istina.

„Očito nekome smeta što razvijamo i moderniziramo Hrvatsku vojsku, što smo vratili vojsku u junački Vukovar, što smo sada na korak do Odluke o odabiru višenamjenskog borbenog aviona.“

Nadalje, o svom obrazovanju ministar je istaknuo: “Moje obrazovanje i moj ratni put su javno dostupni. Na svoje obrazovanje sam ponosan. Možete krenuti od osnovne škole, koju sam završio u Vrgorcu, nakon toga srednja vojna škola koju sam završio s odličnim uspjehom, pa vojna akademija“ rekao je, te dodao kako ga je ratni ministar obrane Gojko Šušak poslao u Ratnu školu u SAD koju je također završio s odličnim uspjehom, na što je posebno ponosan.

Na konferenciji za medije ministar Krstičević predstavnicima medija dao je na uvid diplomu te program Ratne škole kopnene vojske SAD-a US Army War College.
O svom radu u Ratnoj školi kopnene vojske SAD-a (US Army War College) o kojem je pisao navedeni portal rekao je: „US Army War College sam završio s odličnim uspjehom i akademsko izvješće o tome vam stavljam na raspolaganje. Vi procijenite koliko sam uspješan bio u tome. Ovo je pregledni rad, nije ni diplomski niti znanstveni rad i s njim nisam stekao nikakvo akademsko zvanje. Ovaj pregledni rad za cilj je imao upoznati ostale polaznike ratne škole s tadašnjim stanjem u Hrvatskoj, s istinom o ratu u Republici Hrvatskoj. Sve što je bilo citat, naveo sam na kraju pod popis literature”.

Ministar je nakon toga naglasio: „Danas se izvrće kontekst te se u prvi plan ne stavlja diploma i moj akademski report, već se iznosi neistina i manipulacija s namjerom da me se diskreditira i prikaže kao ono što nisam“.

Pojasnio je, kako je njegov rad bio vezan uz dolazak mirovnih snaga u Hrvatsku, u sklopu seminara „Peacekeeping Operations Issues: Policy and Practice“. „Ja sam svjedočio što se događalo u Hrvatskoj. Ja sam svjedočio o mirovnim snagama u svojoj zemlji”, rekao je Krstičević.

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane RH Damir Krstičević 1998. godine završio je US Army War College, u Sjedinjenim Američkim Državama, gradu Carlisle, državi Pennsylvania. Tema rada u sklopu seminara bila je „Operacije snaga Ujedinjenih Naroda u Republici Hrvatskoj“.

Ministar Krstičević prvi je časnik Oružanih snaga RH koji je završio ovakvu vrstu školovanja na ovoj prestižnoj američkoj obrazovnoj instituciji koja priprema časnike i civilne dužnosnike za stratešku razinu dužnosti i vođenja.

„Budući da nemamo na školi sustav bodovanja, general Krstičević je pokazao da je izniman časnik čija marljivost, učenost i profesionalna predanost mogu poslužiti kao primjer“ napisao je u Academic report-u zapovjednik Američke kopnene vojske general-pukovnik Robert H-Scales, Jr.

Facebook Komentari