Sinčić: Želimo vidjeti kako će zastupnik srpske manjine glasovati protiv samoga sebe

Trend Živog zida je jako dobar. To je rezultat našega rada, rekao je predsjednik Živog zida Ivan Vilibor Sinčić u HRT-ovoj emisiji “Nedjeljom u dva”.

Poznato je da smo u više navrata odbili surađivati s tradicionlanim političkim elitama zato što su dovele Hrvatsku u stanje u kakvom jeste. Također i zato što ništa s njima ne možete riješiti, a to je dvaput pokazao Most, rekao je Sinčić.

Ponovio je da je rast Živog zida poduprt njihovim radom. Zakonskih prijedloga bilo je deset. Sljedeći tjedan završit ćemo prijedlog zakon o zviždačima. Predviđamo za njih niz prava. Nema ih mnogo u godini dana, pa neće niti biti veliki troškovi. Za svaku kunu koju dobije zviždač, on će spriječiti pet kuna štete u nekoj instituciji gdje radi, kazao je.

Pitajući ga da komparira situaciju ORaH-a i Živog zida, jer je, kako je kazao voditelj i urednik Aleksandar Stanković i ORaH prije 2-3 godine imao porast rejtinga, a danas ih nema nigdje, Sinčić je kazao da je prije 2,5 godine ORaH bio na 18% popularnosti. Međutim, mora se znati da geneza nastanka Živog zida i ORaH-a nije ista. Mi smo četiri godine radili na rubu političke scene, a ORaH je nastao odvajanjem od SDP-a, kazao je. Čim su osnovani oni su već bili parlamentarna stranka. Ista je stvar i s Laburistima i cijelim nizom drugih stranaka, dodao je i naglasio mi smo od ničega došli i imamo drugačiju bazu, drugačiji program i drugačiju ideologiju.

Što se tiče državnog proračuna on je vrlo sličan lanjskom. Ništa se tu puno ne mijenja. Nema pravih promjena. Vizija se ne vidi. Imamo 129 mlrd. kn prihoda, a 133 mlrd. kn rashoda. Nešto više su dobili obrana, branitelji i Vlada, kazao je Sinčić. Nevjerojatno je da će u četiri godine Vlada udvostručiti proračun samo za sebe. Od oko 220 mil. koliko je bila za Zorana Milanovića, do 2020. doći će na oko 400 mil., dodaje.

Osvrćući se na popis 14 amandmana na prijedlog proračuna Sinčić je rekao da Živi zid predlaže drugačiju raspodjelu za obrazovanje, izvannastavnu aktivnost, malo poduzetništvo, razvoj znanosti itd.

Ne pamtim da je vlast, od 2000. otkad pratim politiku, prihvatila amandman oporbe. No amandmani imaju političku poruku da se upozori na ono što ne valja, kazao je.

Govoreći o izjavi Ivana Pernara koji je kazao da je za Hrvatsku bitniji opstanak Srba nego kupnja borbenih zrakoplova, Stanković je napomenuo da Živi zid predlaže da se izdvoji nešto i za nacionalne manjine. U Hrvatskoj nije problem samo s hrvatskim narodom koji je većinski, nego i s manjinama. Najveća manjina su Srbi. No ovo je i politički amandman jer želimo vidjeti kako će zastupnik srpske manjine glasovati protiv samoga sebe, kazao je Sinčić.

Facebook Komentari