Predsjednica RH uputila Vladi apel oko implementacije Istanbulske konvencije

Kolinda grabar kitarović

Predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović uputila je poruku u povodu Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama:

Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama nikoga ne smije ostaviti ravnodušnim. Tko može biti protiv sprječavanja sustavne zaštite žena i djece od nasilja? Tko može biti protiv zaštite žrtava i njihove sveobuhvatne društvene integracije? Unatoč tomu, nijedna saborska većina od 22. siječnja 2013., kada je Republika Hrvatska potpisala Konvenciju Vijeća Europe o sprječavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji, poznatu kao Istanbulska konvencija, nije našla načina ratificirati je.

Moja je dužnost kao Predsjednice Republike uputiti apel da se sadržaj Konvencije koji ne izaziva javne prijepore što prije implementira u našem državnom sustavu. U konačnici, nikakva nam međunarodna konvencija neće pomoći ako mi sami ne uredimo stanje u svojoj kući.

Alarmantni su podaci kako je u 2016., za 78% povećan broj ubojstava žena koje su počinili njima bliski muškarci, što predstavlja najveći postotak u posljednjih 7 godina. U prvih osam mjeseci ove godine evidentirano je ukupno 28 ubojstava, u kojima je smrtno stradalo 12 žena!

Međutim, ono što posebno zabrinjava jest nasilje među mladima. Podatak kako čak 45% mladih od 16 godina smatra da mladić može udariti djevojku, obvezuje nas da našu djecu od najranije dobi moramo učiti protiv nasilja bilo koje vrste – od fizičkog i emocionalnog, do verbalnog, koje je uzelo maha, pogotovo u medijima i na društvenim mrežama.

Pozivam stoga Vladu Republike Hrvatske da bez odlaganja primjeni ključne obveze iz Konvencije o kojima ne postoje prijepori, što uključuje i dodatna sredstva u državnom proračunu. Ključna je intenzivnija suradnja između državnih institucija i nevladinih udruga kojima se žrtve češće obraćaju za pomoć.

Uvjerena sam da bi se o tome u Hrvatskome saboru postiglo suglasje, čime bi se poslala jasna poruka da nas nikakve ideološke razlike ne mogu odvratiti od zaštite temeljnih ljudskih prava i sloboda.

Predsjednica Republike Hrvatske
Kolinda Grabar-Kitarović

Facebook Komentari