Za sve one kojima nije jasno da postoji hibridno ratovanje protiv Hrvatske: Evo što kaže SOA

U poglavlju “Strano obavještajno djelovanje usmjereno na regionalne odnose”, SOA u svom ovogodišnjem izvješću opisuje hibridno ratovanje. Prenosimo ga u cijelosti:

U ostvarivanju svojih ciljeva pojedine države obavještajno djeluju i prikupljaju podatke i u Republici Hrvatskoj.

Obavještajno djelovanje prema Republici Hrvatskoj zadnjih se godina intenziviralo, posebice slijedom ulaska Republike Hrvatske u NATO i EU te sve složenijih geopolitičkih nadmetanja globalnih i regionalnih sila koje se preslikavaju i na područje Republike Hrvatske i države okruženja.

Države koje NATO i EU smatraju političkim i sigurnosnim izazovom osobito su aktivne na području hrvatskog jugoistočnog
susjedstva koje je još uvijek izvan NATO-a i EU-a.

Njihove aktivnosti na spomenutom području, u ovom kontekstu, imaju za cilj usporavanje ili onemogućavanje daljnjeg širenja NATO-a i EU, a sadrži sve oblike djelovanja, uključujući i pokušaje izravnog uplitanja u političke procese u državama susjedstva i pokušaje destabilizacije.

Teme interesa stranog obavještajnog djelovanja u Republici Hrvatskoj su, između ostalog, procesi koji se odvijaju unutar
NATO-a i EU-a, hrvatski stavovi koji se tiču NATO-a i EU-a te euroatlantskih integracija, hrvatska politika prema jugoistočnom susjedstvu, energetska sigurnost kao i hrvatska gospodarska pitanja.

Strano obavještajno djelovanje usmjereno je i na procese donošenja odluka u Republici Hrvatskoj, što ponekad uključuje i
elemente hibridnog djelovanja uz plasiranje tzv. „lažnih vijesti“ u javni prostor i pokušaje narušavanja međunarodnog ugleda
Republike Hrvatske.

Pojedina strana obavještajna djelovanja za svoje interese nastoje iskoristiti unutarnje političke procese koji se tiču zaštite manjinskih prava u Republici Hrvatskoj.

U sklopu hibridnog djelovanja, u hrvatski medijski i informativni prostor nastoje se ubaciti lažne ili iskrivljene vijesti u kojima se Republiku Hrvatsku, EU i NATO prikazuje u negativnom svjetlu, te se želi utjecati na stabilnost hrvatskih institucija, regionalnog okruženja i euroatlantskog i europskog zajedništva.

U jednoj medijski eksponiranoj operaciji nastojalo se spriječiti procese istraživanja i procesuiranja ratnih zločina počinjenih za vrijeme okupacije dijelova hrvatskog teritorija tijekom Domovinskog rata, uhićenjem svjedoka i posljedičnim
zastrašivanjem drugih mogućih svjedoka.

Bernardić: Prije svega nije mi jasno kako su premijer i sigurnosne službe u kontradikciji

Facebook Komentari