Šeks o Grmoji: Ja mislim da će on klečati u kukuruzu i bez ikakve isprike HDZ-a

HDZ-ov veteran Vladimir Šeks gostovao je u N1 studiju uživo i komentirao optužbe koje je na njegov račun iznio glavni tajnik Mosta, Nikola Grmoja, ali i o stanju u Vladi, među koalicijskim partnerima HDZ-u i SDP-u.

Grmoja vas proziva u dva navrata, kaže da ste propustili djelovati po prijavi Narodne banke…

Zadnji nasrtaj u jednoj agresivnoj taktici gospodina Grmoje, političkog tajnika Mosta, što ne treba smetnuti s uma, najodgovornija osoba u mostu, na mene, a posebno je to napad na premijera Andreja Plenkovića i Vladu pokazao se kao puki loš promašaj. On je ustvrdio na konferenciji za tisak u Saboru, slavodobitno je pokazao kako on pokazuje krunski argument kako je HDZ, odnosno Vladimir Šeks 1992. zataškao prijavu koja je podnijeta od strane Narodne banke protiv Zagrebačke banke i njezina direktora Lukovića i po toj prijavi Vladimir Šeks kao javni tužitelj Republike Hrvatske nije ništa poduzeo.

Jeste li što zataškali?

Nisam ništa zataškao. Ta prijava je 6. veljače 1992. predata okružnom tužilaštvu protiv Lukovića i protiv Zagrebačke banke. Ja sam javni tužitelj postao 10. travnja 1992. godine, tri mjeseca kasnije nego što je ta prijava podnijeta. Republički tužitelj ne vodi konkretne predmete. Ja nisam vodio konkretni predmet.

Grmoja kaže da se o toj prijavi pisalo i nakon što ste postali tužitelj i postavio pitanje zašto niste reagirali, jer tvrdi da ste morali znati što se događalo.

Gospodin Grmoja nema elementarnih znanja o funkcioniranju političkog i pravosudnog sustava. Stotine prijava koje se upućuju okružnom tužiteljstvu nema ništa s javnim tužiteljom. To je bilo u ingerenciji okružnog javnog tužiteljstva. Javni tužitelj nema ingerencije, to je bilo stotine i stotine kaznenih prijava i prekršajnih prijava koji su svi bili u djelokrugu nadležnih mjerodavnih tužilaštava.

Što je s ’93 i ’94. godinom? Grmoja je pokazao dokumente koji dolaze iz financijske policije, da niste djelovali na način na koji ste mogli djelovati kad ste bili upozoreni na prijestupe vezane uz kreditiranje Agrokora?

Grmoja me optužio na tiskovnoj konferenciji u Saboru da sam prikrivao kriminal u Agrokoru, jer nisam ništa poduzeo kao potpredsjednik vlade tada povodom predstavke koja se odnosila na nepravilnosti. Uputila ju je jedna skupina građana, a ja sam je poslao javnom tužitelju Stjepanu Hercegu na postupanje. Prema tome, kad me Grmoja optužio da ja nisam te ’94. ništa poduzeo, ja sam se poslužio taktičkim lukavstvom kako će se Grmoja upecati. Ja se nisam referirao na njegovu optužbu da sam ’94. godine po zahtjevu financijske policije ništa pokrenuo, nego sam se referirao na ovo iz ’93., na predstavku koju sam uputio javnom tužitelju Stjepanu Hercegu. Na to je Grmoja uzvratio: Gospodine Šeks, nisam ja vas optužio da ste ’93. zataškali neke nepravilnosti u djelovanju Agrokora, ja sam vas optužio da ste nakon što ste 15. ožujka 1994. godine dobili od strane financijske policije za Grad Zagreb i Zagrebačku županiju, ja tražim od načelnika financijske policije za Grad Zagreb i Zagrebačku županiju da provjere sve nezakonitosti i nepravilnosti vezane za nenamjensko trošenje kredita Zagrebačke banke u Agrokoru. Grmoja je slavodobitno govorio da je govorio o ’93.-oj, a da ja govorim o ’94.-oj. Sad kažem ja, brajko moj, sad ćemo ovako. Nakon toga ja lijepo iz arhive vlade zatražim što sam ja kao potpredsjednik vlade Republike Hrvatske poduzeo povodom ovoga izvješća financijske policije iz ’94. koje je u vremenu od 24.1. do 24. 2. 1994. obavilo kontrolu poslovanja Agrokora.

Što ste poduzeli nakon tog izvještaja?

Nakon toga izvještaja, koje je podnijela financijska policija ja 22. ožujka 1994. godine upućujem novom glavnom državnom odvjetniku, Krunislavu Olujiću dopis i u njemu kažem da u prilogu dostavljam dopis Ministarstva financija, postaje financijske policije za Zagrebačku županiju i Grad Zagreb, u vezi s provedenom kontrolom o poslovanju Agrokora. Nakon što ja to upućujem glavnom državnom odvjetniku, nema reakcije. Ali zato ja upućujem 9. svibnja 1994. godine opet požurujemo naš dopis od 22. ožujka. Nema odgovora od Olujića, da bih ja 14. srpnja ponovno uputio požurnicu i zamolio ga da dostavi podatke. Nakon 14. srpnja ja odlazim u kolovozu iz Vlade i postajem potpredsjednik Sabora. Prema tome, tvrdnje Grmoje da sam ja stavio u ladicu i zataškao to izvješće financijske policije o kontroli nezakonitosti u poslovanju Agrokora jednostavno nije istina.

Kako je moguće da tri puta potpredsjednik Vlade upućuje zahtjev državnom odvjetniku i ne dobije odgovor?

Olujić kaže da je njega kao glavnog državnog odvjetnika Šeks bombardirao različitim predstavkama, prijavama i slično, a da se za to požalio predsjedniku Tuđmanu, koji mu je dao za pravo, pa je zabranio zamjenicima da šalju bilo kakva izvješća potpredsjedniku Vlade. To je nezapamćeno. Ja nisam ništa tražio od odvjetnika. Meni su se ispisivale stotine i stotine različitih predstavki, gdje su građani upućivali na različite nezakonitosti i to su upućivali Vladi. Trebali su to slati ili državnom odvjetniku, financijskoj policiji ili nekoj drugoj instituciji.

Što to govori o odnosu Tuđmana prema vama?

Ja sam imao puno povjerenje predsjednika Tuđmana. Prema njegovom nalogu vodio sam cijelu kampanju koja se svodila da se pokrene cijeli represivni aparat u progonu kriminala i korupcije.

Smatrate li da je Olujić taj koji je stopirao istragu o Agrokoru tada?

Treba njega priupitati. Prvo, i on sam kao glavni državni odvjetnik ne postupa, on je trebao i to treba provjeriti, je li povodom izvješća financijske policije koje je dobio u DORH, je li to proslijedio okružnim državnim odvjetništvima na odgovarajući postupak.

Zašto vi niste provjerili kakva je situacija u Agrokoru?

Ja od 1992. godine upućujem zahtjeve prema glavnom državnom odvjetniku.

Kad ste vidjeli da postoji prijava Narodne banke, zašto niste provjerili što radi?

Nisam ja očekivao od Olujića ništa drugo, nego da me izvijesti jesu li tužilaštva nešto poduzela.

Jeste li vi to trebali podnijeti?

Ne. To je bila prijava za privredni prijestup. To je bila niža razina, nije bio kriminal, to je bilo u sferi privrednih prekršaja. Tri puta je Grmoja udario, i to je bilo uništa. Prvi put kad me otpužio za prikrivanje nezakonistosti, drugi put kad me optužio da sam devedesetih izvješća povjerenstva strpao u ladicu i treći puta ovo sad, kad je 21. studenog slavodobitno rekao.

Zašto je Grmoja tri put udario na vas?

Napravio je elementarne previde, trebao je voditi računa s kim ima posla, da sam ja jako dugo u politici. U vrijeme kad se zbivale ovo o čemu govori, on je bio dječarac od desetak godina, a ja sam bio i potpredsjednik Vlade i predsjednik Sabora i javni tužitelj. Namjerio se na mene, nije znao da ja raspolažem i da ću doći do svih potrebnih podataka, a ključ je od toga što on mene drži najodgovornijim zašto su mostovci izletjeli iz Vlade. On misli da sam ja presudno utjecao da se koalicija razvrgne

Jeste li?

Ni govora. Ja sam izjasnio svoje stajalište i mišljenje, kad je dan uoči kad se na Vladi trebalo glasovati kako će Vlada reagirati na zahtjev SDP-a i Mosta za razrješenje ministra Zdravka Marića. Ja nisam ni član Vlade ni vrha stranke, ja jedino što sam izrazio mišljenje da ukoliko se ova trojica ministara solidariziraju s SDP-om i slože se s time da bi Zdravko Marić trebao biti razriješen dužnosti, ja sam izrazio mišljenje da oni ne mogu ostati više u Vladi.

Kome ste to rekli?

Predsjedniku Vlade, ali on je donio odluku i po Ustavu i po zakonu, moja sugestija nije niti najmanje utjecala. Grmoja preuveličava, on zna da to čini, ali želi napraviti napuklinu između mene i premijera.

Je li uspio?

Ni govora. Vidite da u medijima ima različitih komentara i prikaza koji na jedan ružan način prikazuju taj odnos.

Kako biste definirali svoj odnos s premijerom? Jeste li mu vi ključni savjetnik?

Ja nisam njegov ključni savjetnik, on ima druge savjetnike, ja sam pročelnik Savjetodavnog vijeća HDZ-a.

Kad savjetujete premijera?

Kad on to zatraži. A ja vidim da po različitim medijima se nastoji njega vrlo ružno diskvalificirati, a mene staviti kao nekoga king makera. Možda ću to najbolje ilustrirati – bili smo u Vukovaru i nakon mise sam mu prišao, a on je rekao: Neće pokušati uspjeti da nas zavade, iako to mnogi pokušavaju.

Grmoja je rekao da ste tijekom pregovora vi ušli u dvoranu za pregovore i sjeli na stranu Mosta.

Ja sam namjerno sjeo na onu stranu stola na kojoj su sjedili zastupnici Mosta. U pošalici sam rekao da želim biti uz njih i da ću im biti pravni zastupnik i savjetnik. Ja sam tada iskreno vjerovao i želio sam da uspije ta suradnja s Mostom, ali bio sam jako skeptičan, jer sam imao dovoljno indicija o tome da oni tu suradnju ne zamišljaju na način kako je između starijega i mlađeg partnera u Vladi, da mora biti konstruktivan dijalog i suradnja. Partneri u Vladi se moraju dogovarati oko svih kadrovskih pitanja. Mostovi ministri, Orepić najavi u medijima veliku rekonstrukciju policijskih uprava, spajanje, ministar Šprlje najavi velike reforme u pravosudnom sektoru, ministar uprave iznese svoje prijedloge teritorijalnog preustrojstva Hrvatske, sve su to legitimne inicijative, ali se one trebaju prvo raspraviti iza zatvorenih vrata s glavnim koalicijskim partnerom, a ne solirati, iznositi ih u javnost i dovoditi time i premijera i Vladu i HDZ u vrlo neugodnu situaciju.

HDZ sad ima novog partnera. Ima li u Vladi mjesta za Ivana Vrdoljaka?

Ne želim to prejudicirati, odgovoriti na to hipotetsko pitanje.

Štromar je potvrdio da se vi i Vrdoljak odavno susrećete.

Ja sam imao kontakte određene s Ivanom Vrdoljakom dok je bio predsjednik HNS-a, mi smo obojica iz Osijeka i nalazili smo se neovisno o strankama. Kad je došlo vrijeme kritično za Vladu u vezi s koalicijom HDZ-a i Mosta, tada je bilo određenih kontakata. Ja sam isto bio zagovornik toga da ako dođe do toga da Most ispadne iz Vlade i bude potreban novi partner, da to bude HNS. Ali koji HNS? Mi smo znali da u HNS-u postoji snažna polarizacija jednog dijela koji ni na koji način ne želi s HDZ-om i drugi kojemu je to prihvatljivo. Ja sam jedino ohrabrivao ovu grupaciju Ivana Vrdoljaka da idu s HDZ-om, ako se izjalovi i ako prestane taj dogovor s mostom.

Bi li Vrdoljak bio dobar ministar?

Ja mislim da bi bio dobar ministar, ali na hipotetička pitanja nemam namjeru odgovarati.

Je li vam žao što niste svjedočili na povjerenstvu?

Žao mi je, jer bih moga vrloga prijatelja uvjerio da je u velikim zabludama. Ja prema njemu želim postupiti krajnje nježno.

Hoćete li se ispričati kao HDZ, kako Grmoja traži?

Ja mislim da će on klečati u kukuruzu i bez ikakve isprike HDZ-a i da će trebati puno kukuruza na kojem bi on klečao.

Komentirajući izvanrednu upravu u Agrokoru, Šeks je istaknuo da će DORH morati istražiti sumnje vezane uz njezin rad.

Hoće li sukob interesa u Agrokoru istražiti DORH?

To će biti neizbježno uključeno u istragu koja je već sad pokrenuta pravomoćnim rješenjem Uskoka. Sva ta pitanja će biti odgovorena kroz istražni postupak.

Ali istražni postupak je fokusiran na Todorićeve bilance..

Sve sastavnice, sve što je vezano iskopčano s Agrokorom bit će istraženo i raspravljeno kroz istražni postupak. To će biti neizbježno uključeno u istragu koja je pokrenuta pravomoćnim rješenjem USKOK-a.

Bojite li se da bi rezultat mogao biti dramatičan za RH?

“Zacijelo da je ovo vrlo težak slučaj i da može imati popratne negativne konsekvence.”

VIDEO Grmoja o isprici Jandrokoviću: Mogu i klečati, ako treba i na kukuruzu – ako se prije toga HDZ ispriča za sve svoje afere posljednjih 26 godina

Facebook Komentari