Pernarovo pitanje: Na koji način Hrvatska podržava proizvodnju droge, odnosno opijuma u Afganistanu?

Ivan Pernar je upitao predstavnika MORH-a Tomislava Ivića u sklopu saborske rasprave o slanju vojnika u NATO misiju na koji način Hrvatska podržava proizvodnju droge, odnosno opijuma u Afganistanu.

“Kako ste uspjeli povećati broj izbjeglica i ovisnika u toj zemlji? Objasnite mi tajnu vašeg uspjeha?”, upitao je Pernar.

“Niti mogu niti hoću, jer vaša replika nema veze s raspravom”, odgovorio mu je Tomislav Ivić, državni tajnik MORH-a, koji je u ime predlagatelja predstavio prijedloge misija u inozemstvu zastupnicima.

U nastavku rasprave po točkama dnevnog reda, riječ je preuzeo zastupnik Ivan Pernar. On je odmah krenuo na temu proizvodnje droge u Afganistanu te istaknuo da je proizvodnja opijuma porasla 25 posto i dodao da istu štiti NATO. Pernar je rekao da je za isto toliko posto porastao i broj ovisnika o heroinu u SAD-u.

U Afganistanu se nalazi tri milijuna heorinskih ovisnika, koji tamo nisu bili dok NATO, SAD i Hrvatska u to nisu upleli svoje prljave prste, poručio je Pernar.

Zaključio je da Afganistan ne živi nimalo bolje otkako su NATO i SAD tamo, već da je samo porastao terorizam, proizvodnja droge, ovisnost i broj izbjeglica.

“To je rat kojem nije cilj borba protiv terorizma, već zaštita proizvodnje droge. To je rat za profit”, rekao je Pernar. Dodao je da Živi zid takvu politiku osuđuje.

Ostalim zastupnicima je poručio da podržavaju takvu politiku jer su odlučili služiti “velikom vragu” i “ujaku Samu”. “To je vama smiješno, jer niste svojim očima vidjeli kako se ljudi fiksaju”, istaknuo je Pernar.

“Vi se smijete tome što sam ja medicinska sestra”, rekao je Pernar i poručio da je on iz prve ruke vidio posljedice droge.

Pernarova rasprava:

Davor Ivo Stier (HDZ) je Pernara podsjetio da misija u Afganistanu ima mandat Vijeća sigurnosti UN-a i da zna kako funkcionira taj mehanizam.

“Molim da kažete da li su te vaše optužbe na razini te misije idu na račun Ruske federacije koja je dala suglasnost za tu misiju? Da li Vi optužujete i Rusiju?”, upitao je Stier.

Pernar mu je odgovorio da je misija, pravno gledano, legalna, no to ne znači da je ispravna. Pernar je rekao da je podrška Rusije toj rezoluciji nebitna, jer se SAD nikad ne bi zbog nedostatka iste povukao iz Afganistana.

Ta podrška je bila samo “ink on paper” (tinta na papiru), poručio je Pernar. Rusija međutim nikad nije poslala vojnike tamo, napomenuo je Pernar.

Iz redova HDZ-a od zastupnika Zekanovića stiže replika o tome kako Pernar i njegova stranka zagovaraju legalizaciju lakih droga, a sad priča protiv droga. Isto tako, Pernaru je postavljeno pitanje što je to alternativa NATO paktu?

Pernar mu je poručio da ne shvaća razliku između heroina i marihuane. “Marihuana je biljka koja nikog nije ubila”, rekao je Pernar. Brzo je skrenuo na isticanje HDZ-a kao kriminalne organizacije koja je opljačkala narod.

Bojana Glavaševića (SDP), koji je replicirao Pernaru, zanimalo je samo jedno – izvor navedenih informacija.

Pernar mu je odgovorio da je brojka afganistanskih izbjeglica službeno objavljena u Njemačkoj, podaci o drogi u Afganistanu iz službenih podataka UN-a. CDC je naveo kao izvor padataka za broj ovisnika u SAD-u.

Share This Article