UŽIVO Doživotna krvniku Mladiću: Genocid u Srebrenici, Markale, Keraterm……Udruženi zločinački poduhvat ali ne genocid nad Hrvatima

Ratni zapovjednik vojske bosanskih Srba Ratko Mladić, osoba čije je ime postalo sinonimom za najteže ratne zločine počinjene na europskom tlu nakon Drugog svjetskog rata, konačno će se danas suočiti s pravdom na koju se čeka više od dva desetljeća.

Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) izreći će danas, s početkom u 10 sati, prvostupanjsku presudu Mladiću (75) koji je optužen za ratne zločine počinjene u vrijeme kada je obnašao dužnost zapovjednika Vojske Republike Srpske (VRS). Mladić je u Haagu optužen za genocid, zločine protiv čovječnosti i kršenja zakona ili običaja ratovanja u Bosni i Hercegovini od svibnja 1992. do pred kraj 1995. godine. U završnoj riječi tužiteljstva u prosincu 2016. godine za njega je zatražena kazna doživotnog zatvora dok je obrana predložila da ga se oslobodi svih optužbi.

TIJEK DOGAĐAJA

12:00 Krenulo izricanje presude. Doživotni zatvor.

Nije kriv za točku 1 genocid ( protjerivanje i ubijanje Hrvata u šest općina) te je kriv za različite UZP-e sukladno točki 2, genocid, točki 3, progon kao zločin protiv čovječnosti, 4, istrebljivanje kao zločin protiv čovječnosti, 5: ubojstvo, 6: ubojstvo kao kršenje zakona i običaja ratovanja, 7: deportacija, zločin protiv čovječnosti, 8: nehumana djela prisilnog premještanja, zločin protiv čovječnosti, 9: teroriziranje, 10: protupravni napadi na civile, te 11: uzimanje taoca.

11:43 Orie kaže da je optuženi ograničio isporuku humanitarne pomoći civilima od 10. travnja 1994. nalažući svim jedinicama VRS-a da blokiraju sve humanitarne organizacije na teritoriju bosanskih Srba.

Namjerno je davao izjave kojima je navodio medije na krivi zaključak vezano uz počinjene zločine. Bez njega zločini ne bi bili počinjeni na način na koji su počinjeni. Vijeće je utvrdilo da je optuženi značajno pridonio ostvarenju zajedničkog cilja – trajno uklanjanje bosanskih Muslimana i Hrvata s teritorija.

Vijeće smatra da je Mladić imao značajnu ulogu u provedbi UZP-a.

11:35 Sudac je nastavio s čitanjem presude

11:32 Sud je odbio prijedlog, na što se Mladić digao i počeo negodovati. Sudac Orie odlučio je Ratka Mladića udaljiti iz sudnice.

11:28 Zbog visokog tlaka, odnosno hipertenzije (medicinska sestra izmjerila mu je tlak koji je bio 180/80), odvjetnik Ratka Mladića zatražio je da se prekine proces izricanja presude ili da se odmah iznese presuda bez čitanja obrazloženja.

11:27 Nakon više od 45 minuta nastavlja se izricanje presude.

10:45 Vijeće se sada osvrće na odgovornost optuženog za zločine počinjene sukladno optužnici.

Optuženi je zamolio da ode u toalet.

“Dopustite da završim rečenicu pa ćemo uzeti pauzu”, rekao je sudac, nakon čega je određena pauza od 5 minuta.

10:40 Bivši logoraši iz svih dijelova BiH, predstavnici udruženja žrtava kao i obitelji od jutra su u srijedu stizali ispred zgrade Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju u Haagu gdje će danas biti izrečena presuda Ratku Mladiću, optuženom za genocid i ratne zločine tijekom rata u BiH.

10:35 Genocid u Srebrenici: Vijeće je utvrdilo da su se te radnje dogodile u skladu s definicijom genocida.

Počinitelji su namjeravali uništiti Muslimane u Srebrenici, odnosno značajan dio te grupe. Vijeće stoga utvrđuje da zločin genocida, progona, istrebljenja, ubojstva i nečovječnog postupanja prisilnog postupanja jest počinjen protiv muslimana u i oko Srebrenice

10:27 O Srebrenici: “Dana osmog ožujka 1995. Radovan Karadžić je izdao direktivu broj 7 i naredio korpusu da “stvori uvjete totalne nesigurnosti i bez perspektive daljnjeg opstanka stanovništva u Srebrenici”. Mladić je potpisao direktivu broj 7-1 kojom je direktiva broj 7 pretočena u operativne vojne zadatke i u kojoj se poziva na izvođenje ciljeva prema enklavi. Napad je bio s namjerom da ona nestane i da se prisilnim uklanjanjem stanovništva to područje pretvori u srpski teritorij. Tijekom napada, VRS je počeo kampanju spaljivanja kuća bosanskih muslimana i džamija. Tisuće muslimana su pobjegli u Potočare kako bi se sklonili u objektu UN-a. Velika većina vojno sposobnih muškaracva pobjegla je pješice iz enklave u pokušaju da se domogne Tuzle”, stoji u zaključcima Vijeća.

10:25 Od sredine svibnja 1992. pa do 1995. VRS, a osobito tzv. SRK, namjerno je granatirao i iz snajpera pucao po Sarajevu, često po mjestima bez vojne važnosti. Zbog toga su stotine civila ubijene, a tisuće ranjene. Mnogi od njih ubijeni su tijekom svakodnevnih aktivnosti, rekao je Orie. Naveo je primjer masakra na Markalama.

Utvrđena je namjera počinitelja svih članova SRK-a da ciljaju na civile i da nesrazmjerno unište grad. Patnje kojima su bili izloženi građani Sarajeva su bile znatne, nisu imali pristup hrani, vodi, plinu, struji… Prisiljeni su bili živjeti u stanju stalnog straha.

Vijeće zaključuje da su članovi SRK-a namjeravali terorizirati stanovništvo Sarajeva te da je to teroriziranje bilo izloženo kroz snajperiranje i granatiranje. Članovi SRK su počinili ubojstvo, teroriziranje civila, kao kršenje zakona i pravila ratovanja te ubojstvo kao zločin protiv čovječnosti.

10:15 Sudsko vijeće utvrdilo je da su počinjeni zločini koji predstavljaju istrebljenje. Npr. 1992. policija i snage VRS-a pojavili su se sa strojnicama na ulazu prostorije 3 u logoru Keraterm. Tijekom noći u tu prostoriju, nakon što su uveli brojne zatočenike, ubačena je neka vrsta plina i nakon toga zatočenici su pokušavajući bježati ubijeni, odnosno na njih su pucali, mnogi su poginuli, a nakon toga su Srbi ušli u prostoriju i pobili ostale. Ubili su između 190 i 220 zatočenika tijekom te noći, čita Orie.

10:06 “U optužnici se optuženi tereti po dvije točke za genocid i pet točaka za zločine protiv čovječnosti. Optuženi je također optužen po četiri točke za kršenje zakona i običaja ratovanja, a to su nasilna djelovanja čiji je glavni cilj bio teroriziranje civila, nezakoniti napadi na civile, uzimanje taoca, optužen je također i za genocid”, rekao je sudac Alphons Orie.

Facebook Komentari