Istraživanje: Materijalisti imaju više prijatelja na Facebooku

Rezultati najnovijeg istraživanja pokazuju da materijalisti imaju više prijatelja na Facebooku od ljudi koji nisu previše zainteresirani za posjedovanje mnogo stvari.

Studija objavljena u Heliyonu pokazuje da materijalisti imaju potrebu uspoređivati se s drugimja na društvenim mrežama.

“Materijalisti koriste Facebook više jer Facebook prijatelje pretvaraju u stvari – oni ih promatraju kao svoje vlasništvo”, objašnjava vodeći autor studije Phillip Ozimek.

“Facebook osigurava savršenu platformu za društveno uspoređivanje, s milijunima profila i informacija o ljudima. I sve je besplatno – materijalisti vole alate na koje ne moraju trošiti novac”, kaže.
Ozimek i njegov tim istraživanje su proveli na sveučilištu u njemačkom Bochumu na 242 korisnika Facebooka, piše Independent.

Sudionike su pitali u kojoj se mjeri slažu s tvrdnjama iz upitnika koji su postavili pred njih, a pitanja su bila formulirana poput “Moj život bi bio bolji kada bih posjedovao stvari koje trenutno nemam” i “Mnogo prijatelja na Facebooku čini da se osjećam uspješnije u privatnom i profesionalnom životu”. Otkrili su snažnu vezu između materijalizma i intenzivne aktivnosti na Facebooku.

Istraživanje su ponovili na drugoj grupi u kojoj je bilo 289 osoba i došli su do istih zaključaka.
“Čini se da je Facebook poput noža. Može se koristiti za pripremanje ukusne hrane ili za ozljeđivanje nekoga”, zaključio je Ozimek.

Facebook Komentari