Grmoja HDZ optužuje za zatvaranje arhiva i zaštitu udbaša

Nikola Grmoja oglasio se na fb-u oko novog zakona o arhivima.

NAKON ŠTO IH JE MOST OTVORIO HDZ ZATVARA ARHIVE?!

Arhivski zakon Ministarstva kulture dolazi kao “hladan tuš” nakon pompoznih najava koje smo slušali i čitali u medijima ovih dana.

Istraživači i povjesničari već su pravilno procijenili da Vladin prijedlog zakona ponovo uvodi različita tumačenja, neograničenu diskreciju i voluntarizam nasuprot važećem zakonu koji je uspostavio koncept arhiva kao javnog tijela na usluzi građanima.

U odnosu na nacrt zakona iz javne rasprave pojavili su se i neki novi momenti koji zahtijevaju osobitu pažnju i široku raspravu u koju osobito treba uključiti korisnike arhiva. Arhivi su najveće kulturno dobro i u pogledu arhivskog gradiva trebamo se voditi načelom njegove zaštite i očuvanja u originalnom obliku.

Na kraju želim reći kako su zahvaljujući Mostu arhivi otvoreni i svatko može u njima dobiti sve gradivo na korištenje bez ograničenja. Dostupni su i famozni dosjei UDBA-e, ali i drugo vrijedno gradivo iz vremena bivše države. Pa je nejasna tvrdnja iz Ministarstva kulture da se ovdje radi o nekakvom otvaranju arhiva?!

Share This Article