Bačić objašnjava što će se dogoditi sutra kad stignu svjedoci na Istražno povjerenstvo za Agrokor

Nakon što je u ponedjeljak i službeno istraga protiv Ivice Todorića postala pravomoćna, iz redova vladajućih ponavljaju kako se njihov stav oko rada saborskoga istražnog povjerenstva za Agrokor nije promijenio, te da ono “po slovu zakona” treba biti ugašeno.

Branko Bačić, predsjednik Kluba HDZ-a, prokomentirao je danas što će se dogoditi s povjerenstvom nakon te odluke.

Sjednica povjerenstva na kojoj treba svjedočiti pet svjedoka zakazana je za sutra.

Ovo je prvo put da je neko istražno povjerenstvo dužno prestati s radom. Jučerašnjom odlukom potvrđeno je rješenje o otvaranju istrage protiv Ivice Todorića. U skladu s tim, Istražno je povjerenstvo dužno prestati s radom.

Tko će to reći na sjednici sutra?

Prepustit ćemo članovima Povjerenstva da nađu način na koji će to učiniti. Očekivao sam da predsjednik istražnog povjerenstva sam utvrdi kako povjerenstvo prestaje raditi, bilo bi to odgovorno i korektno.

Oporba će tražiti da se o prestanku rada povjerenstva glasuje u Saboru.

Nigdje nije zapisano da Sabor donosi tu odluku nego povjerenstvo ex lege prestaje s radom jer je počeo sudbeni postupak. Ukoliko prestane istraga, ne prihvati se optužnica… ovo povjerenstvo može nastaviti s radom.

Oporba tvrdi da povjerenstvo može nastaviti raditi.

To nije točno. Još nije pročitano 47.000 stranica istrage. S druge strane, istraga može trajati 18 mjeseci. Što će ta istraga obuhvatiti, to ja ne znam, a ne može znati ni Miljenić. Sve i da znamo, to ne znači da istraga neće obuhvatiti i nešto čime se bavi povjerenstvo. Neozbiljno je ulaziti u ocjenu što bi istraga mogla obuhvatiti. Brojni pravnici su eksplicitni u tome da povjerenstvo mora prestati s radom otvaranjem istrage. Ono od jučer više ne bi smjelo raditi.

Ako oporba bude inzistirala da se nastavak rada povjerenstva raspravi u Saboru?

Oni imaju pravo predlagati izmjene odluke, ali to ne može promijeniti zakon koji je tu jasan. Kad i ako oni to predlože, onda ćemo se kao većina o tome očitovati. Taj prijedlog neće ništa bitno promijeniti.

Imate li poruku za svjedoke koji bi trebali svjedočiti sutra?

Ja svjedoke nisam pozivao pa im ne mogu reći niti da dolaze niti da ne dolaze. Zato sam rekao da je predsjednik povjerenstva bio dužan sazvati povjerenstvo i utvrditi da su nastale okolnosti u kojima povjerenstvo prestaje raditi i obavijestiti svjedoke da ne dolaze. Ovako će vjerojatno doći bespotrebno, N1.

Bernardić se obrušio na HDZ: Jedino što se nadamo da Todoriću, ako dođe do suđenja, neće suditi Maja Šupe

Zasad ima 63 svjedoka, 47.000 stranica u slučaju Agrokor, a trajat će….

Facebook Komentari