Obljetnica Vukovara u Beogradu: Osobe koje su činile zločine dio su javnog života umjesto da predstavljaju stup srama

I u Srbiji je obilježena godišnjica pada Vukovara.

”Inicijativa mladih” zajedno sa ”Ženama u crnom” obilježavanje obljetnice pada Vukovara organizirali su u centru Beograda u Knez Mihajlovoj ulici.

Ovaj su dan obilježili crvenim ružama i crnim transparentima na kojima je pisalo ”Nikada nećemo zaboraviti zločine u Vukovaru”, “Žene u crnom za mir i pravdu” i “Odgovornost”.

”Podsjećamo da je Vukovar 1991. bio punih 87 dana pod opsadom JNA i paravojnih srpskih formacija. Više od 1.000 civila ubijeno je tada, a više od 25.000 ljudi ranjeno”, napisali su na Twitteru.

Stefan Milosavljević, aktivist “Žena u crnom” rekao je da ovom uličnom akcijom žele izraziti suosjećanje i solidarnost sa žrtvama te da će u nedjelju prisustvovati komemoraciji u Vukovaru.

Napomenuo je da 26 godina nakon zločina, Srbija u kontinuitetu opstruira suđenja za ratne zločine i pokazuje kontinuitet politike koja je dovela do zločina na prostoru Jugoslavije te da negira i relativizira zločine koji su se dogodili.

“Žrtve nisu dobile pravdu na institucionalnom nivou u vidu kaznene odgovornosti. Osobe koje su činile zločine i osuđene su pred Haškim sudom poput Veselina Šljivančanina dio su javnog života i umjesto da predstavljaju stup srama, predstavljaju nacionalne heroje”, rekao je Milosavljević, prenosi Slobodna Europa i dnevnik.hr.

Facebook Komentari