Zmajlović udario po Vesni Pusić: Ona nema baš oporbeni autoritet

Bivši SDP-ov ministar zaštite okoliša Mihael Zmajlović komentirao je aktualne događaje na N1.

Što se tiče situacije oko Agrokora rekao je: “Bilo bi nepošteno da se sve svali na leđa samo jedne stranke, procesi oko Agrokora trajali su 20 godina.”

Ministar Marić uspješno se zadužio ovih dana.

To uvijek ovisi o nekoliko faktora, jedan od njih je i stanje na međunarodnom financijskom tržištu. Kamate su sad niske i hvaliti se time kao uspjehom je čak i nepristojno.

Bivši guverner HNB-a Rohatinski je jučer rekao da pretpostavlja kako je ministar Marić sudjelovao u zadnjoj tranši kreditiranja Agrokora od strane Sberbanka.

Mi smo već tražili izglasavanje nepovjerenja ministru jer postoji mnogo indicija da je povezan s Agrokorom. Jasno nam je ipak da je premijer, kad je stao iza njega, preuzeo odgovonost za sve što će se događati. Ne možemo se ne zapitati postoji li veza između Marića, Plenkovića i Agrokora. Svi skupa uhvaćeni su s prstima u pekmezu i ovo neće dobro završiti za naše gospodarstvo.

Davor Bernardić je najavio još jedno istražno povjerenstvo, ono koje će se baviti izvanrednom upravom.

O tome ozbiljno razmišljamo, pratimo razvoj događaja i u interesu nam je da se rasvijetli situacija i inzistiramo na transparentnosti. Ako će biti potrebno, pokrenut ćemo i ovu inicijativu.

Frustrira li vas kad premijer kaže “4-0 za Vladu”? Vašim inicijativama fali rezultat.

To što nije izglasovano nepovjerenje vladi, to je Pirova pobjeda premijera i njegove vlade, bili smo svjesni da su oni istrgovali pozicije i situaciju, i to im je garant održavanja vlada. Koliko je to moralno, to će ocijeniti građani.

Promjene u SDP-u odrazile su se i na rejting stranke, ali mi nastavljamo raditi, prirpemati se za izbore i preuzeti odgovornost za vođenje države. Već smo pokazali da iza nas ostaju rezultati, nažalost, uvijek preuzimamo državu u stanju koje treba popravljati.

U protekle dvije godine se ne događa ništa. Konkretno, resor zaštite okoliša je na 15 posto iskorištenosti onoga što nam je bilo na raspolaganju iz europskih fondova. Naravno da su pokazatelji dobri kad ne rade ništa.

Sada se povećavaju plaće i beneficije, no ažalost, opet će nas dočekati situacija da mi moramo provoditi reforme.

Je li vas neugodno iznenadila inicijativa GLAS-a da okupe ljevicu bez SDP-a?

To su stranke koje se kreću oko 1,5 posto podrške javnosti i bore se za svoje mjesto pod suncem. Nije dobro da to rade na teret SDP-a i svoju poziciju trebaju graditi na kritici vladajućih. Smatram da to ipak nije previše relevantno jer neke osobe nemaju baš oporbeni autoritet, recimo Vesna Pusić koja je i sama pregovarala s HDZ-om.

Vesna Pusić kritizirala je Davora Bernardića, kaže da ga ne vidi kao vođu oporbe.

Možda se Davor nije dobro snašao, ali to nije razlog da ga kolege laktare.

Uvijek sam skeptičan prema javno aktivnima koji govore da ih ne zanima politika. Mislim da treba biti iskren uvijek, a ne samo kad odlučite prestati baviti se politikom. Naravno, treba biti i mudar.

Što se tiče koalicijskog potencijala SDP-a, on je trenutno veći nego što je i HDZ-ov. Nama je bitno da od koalicijskih partnera nema nikakvih skrivenih namjera i političkih poruka u njihovim postupcima.

Davoru Bernardiću se zamjera i suradnja s HSS-om, spominje se da im je dao previše zastupničkih mjesta.

O tome smo raspravljali i mislim da rejting HSS-a raste. Očito građani prepoznaju aktivnosti Kreše Beljaka i smatram da ćemo polučiti dobre rezultate. Jesmo li nekom dali previše mjesta na listi, to je procjena vodstva stranke. To je pitanje pragmatike. Kad budu novi izbori, ponovno ćemo pregovarati.

Prilično sam siguran da GLAS i Most neće koalirati s HDZ-om. To ne znači da će ići u koaliciju s SDP-om, ali prostor za suradnju postoji.

Facebook Komentari