Doprinos povijesnoj istini i pomirenju: Predstavljena knjiga Vukovarska bolnica – svjetionik u povijesnim olujama hrvatskoga istoka

Piše i snimila: Sanja Čavec Kavicki

Knjiga Vukovarska bolnica- svjetionik u povijesnim olujama hrvatskoga istoka, historiografska znanstvena monografija renomiranog povijesničara dr.sc. Ive Lučića u izdanju i organizaciji Hrvatske liječničke komore i Hrvatskog instituta za povijest predstavljena je sinoć u prepunoj Kristalnoj dvorani Hotela Westin.

Riječ je o povijesnom djelu koje donosi prikaz kulturološke, demografske i društvene slojevitosti hrvatsko-srpskih odnosa uz osvrt na ratna zbivanja u Vukovaru, ali i cjelovit prikaz rada vukovarske bolnice u ratnim uvjetima agresije na Hrvatsku i Vukovar. Knjiga objedninjuje povijesne činjenice i ulogu vukovarske bolnice te iskustva liječnika, medicinskih sestara, tehničara, vozača hitne pomoći i mnogih drugih djelatnika bolnice te civila, ranjenika i branitelja.

„ Na stvaranje knjige motivirala nas je spoznaja da smo kao društvo nedovoljno učinili kako bismo istinom o Domovinskom ratu, Vukovaru i vukovarskoj bolnici oblikovali povijest. Nismo dovoljno učinili kako bismo demantirali i raskrinkali laži. Činilo nam se da ne postoji sveobuhvatna knjiga koja povijesno sagledava genezu hrvatsko-srpskih odnosa te istovremeno na znanstven i činjenično utvrđen i dokumentiran način opisuje kontekst raspada Jugoslavije i prikazuje događanja u Vukovaru i vukovarskoj bolnici tijekom ljeta i jeseni 1991. godine“,istaknuo je predsjednik Hrvatske liječničke komore dr.sc. Trpimir Goluža.

Također je rekao kako će Hrvatska liječnička komora nastaviti konkretnim projektima širiti istinu i granice dobrote u hrvatskom društvu te pozvao da zajedničkim nastojanjima svi doprinesu Hrvatskoj kao perspektivnoj državi zadovoljnih i ponosnih ljudi.

U obrani Hrvatske sudjelovalo je oko 2500 liječnika dragovoljaca i približno toliko medicinskih sestara i tehičara. Bolnica je bila jednako dostupna i otvorena svima kojima je pomoć bila potrebna, uključujući neprijateljske vojnike koje bi ranjene dovozili u bolnicu. Stoga je autor knjige dr.sc.Ivo Lučić kao središnju točku istraživanja izabrao vukovarsku bolnicu i njezino osoblje koje je u najtežim uvjetima pokazalo nadljudsku snagu, hrabrost i humanost.

„ Tri su mjeseca spašavali živote i pružali nadu u ljudskost, čak i onda kada se činilo da više nema ni nade ni ljudskosti. I na kraju, kada je došlo do pada grada i njegove okupacije, bolnica je bila poput svjetionika u olunom moru na koji su se sklonili brojni brodolomci s nadom da će ondje naći spas. Otuda i naslov knjige, kaže uvodno dr.Ivo Lučić i dodaje kako je ovom knjigom želio ispričati nedovoljno poznatu priču o liječnicima herojima i vukovarskoj bolnici koja je bila srce Vukovara, središte obrane , svjetionik i orijentir onima koji su tražili pomoć, ili informaciju.

„Dužni smo to svjetlo prenijeti na generacije koje dolaze iza nas kako bi im osvijetlili putove budućnosti. Obvezni smo ostaviti im istinu o vukovaru, o Domovinskom ratu, o onome što smo, zašto i kako smo radili. Ne smijemo dopustiti da zlo koje je razorilo Vukovar nesmetano plete mreže laži sumnje i malodušnosti i tako razara naše društvo i državu. Mi smo pobjednici u ovom ratu, nemamo nikakva razloga niti smijemo šutjeti“, rekao je autor, dr. sc. Ivo Lučić.

Ravnateljica vukovarske ratne bolnice dr. Vesna Bosanac naglasila je kako unatoč proteklom vremenu , nitko nikada ne smije zaboraviti na kakvoj teškoj žrtvi je Vukovar oslobođen. Kada je slomljena obrana grada Vukovara, navodi se u knjizi, nakon 18 studenoga 1991., pripadnici srpskih paravojnih postrojba i Jugoslavenske vojske iz bolnice su odveli najmanje 266 ranjenika, hrvatskih branitelja, civila i medicinskog osoblja, među kojima je 20. studenoga 1991. na poljoprivrednom dobru Ovčari, kod Vukovara, ubijeno njih 200 te pokopano u masovnu grobnicu, a sudbina ostalih još nije poznata.

“Vukovar je ponovno lijep, obnovljeni grad ali ono što nikada nitko ne smije zaboraviti je to na kakvoj teškoj žrtvi je oslobođen i kako nam je teško bilo. Bilo je tako da ni jedan normalan čovjek ne može pojmiti koliko se ljudske mržnje i zla može izliti kroz stotine, tisuće topovskih granata i bombi. Ali, imali smo strahovitu volju i želju da pomažemo, da pružimo najbolje što možemo i dokazali smo da to možemo, bez obzira što smo prošli kavalriju, logore i ubijanja. Još uvijek ne znamo gdje su naši prijatelji i članovi obitelji”, rekla je dr. Vesna Bosanac.

Ratni ministar zdravstva prof.dr.Andrija Hebrang naglasio je veliku dimeniju knjige kao dokumentirane, pisane istine koja pokazuje u kakvim je povijesnim okolnostima došlo do srpske agresije na Vukovar i tragedije vukovarske bolnice.

“Kada je 1991. godine došla opasnost upravo je liječništvo bilo prvo koje je reagiralo. Već 27. srpnja 1991. imenovao sam dr. Vesnu Bosanac za ravnateljicu a dr. Juraja Njavru za zapovjednika bolnice i tog istog dana je oformljen Stožer obrane vukovarske bolnice, mjesec dana prije osnivanja združenog vukovarskog stožera obrane. Liječnici su uvijek bili korak ispred vremena jer su imali iskustvo prethodnih generacije i zato su odradili zadatak”, rekao je dr. Hebrang.

Podsjetio je kako je tijekom opsade na Vukovar palo 6,5 milijuna granata te da međunarodna zajednica nije reagirala na agresiju.

“Stotine apela doktorice Bosanac koje smo slali diljem svijeta ostali su bez odgovora. U tom ratu srpski agresor je pobio 7263 hrvatska civila od čega su polovina žene i djeca. A mi danas raspravljamo tko je bio zločinac. U tom ratu su protjerali 260 tisuća Hrvata s okupirane trećine Hrvatske i danas istina mora izaći na površinu”, rekao je prof.dr.Hebrang naglašavajući važnu osobinu vukovarske bolnice u promicanju etike u najtežim uvjetima, budući su na isti način liječili i protivničke vojnike i zadržali u ratu visoke kriterije na čast liječničkoj struci.

Urednik izdanja knjige dr. Ante Zvonimir Golem je naglasio je kako je knjiga primjereno djelo koje će javnosti približiti sve ljude velikoga srca koji su u najtežim uvjetima srcem i humanošću, upornim radom pružali pomoć i liječenje kakvim bi se danas ponosile mnoge klinike. „ Kada u bespuću svakodnevice osjetite težinu, kada se osjećate pritisnuti životom, uzmite ponovno u ruke ovu knjigu. Vjerujte, dobri duh vukovarske bolnice dat će vam novu snagu i novu nadu“, poručio je urednik, prim.dr. Golem.

O knjizi su također govorili ravnateljica Hrvatskog instituta za povijest dr.sc. Jasna Turkalj te kritičar dr.sc. Nino Raspudić koji je naglasio kako je knjiga putokaz za buduća istraživanja. Knjiga ima 300-tinjak stranica, dvojezična je – prevedena je na engleski jezik, bogato opremljena do sada neobjavljenim fotografijama i dokumentima te utemeljena na osnovi 280 literaturnih izvora.

Predstavljanju su nazočili izasalnik Predsjednice Republike Hrvatske Mate Granić, potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić, ministar branitelja Tomo Medved i ministar zdravstva Milan Kujundžić te mnoge eminentne osobe iz stručne, znanstvene, kulturne i braniteljske javnosti,obitelji poginulih i nestalih hrvatskih branitelja, predstavnici civilnog društva i brojni sugrađani, a u prvom redu sjedio je Vladimir Šeks.

Share This Article