Prvi susret Predsjednice RH i Plenkovića nakon kritika prošao bez razgovora, Akrap: Predsjednica je u pravu, dramatično je

Na sinoćnjoj dodjeli Zlatne kune bio je prvi susret predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović i premijera Andreja Plenkovića nakon što je ona prošli tjedan dva puta kritizirala Vladu.

Predsjednica je kritike uputila zbog loše slike gospodarstva i još lošije slike demografije. No sinoć nisu imali prilike razgovarati jer je premijer kasnio, a brzo je i otišao s dodjele Zlatne kune. Nisu odgovarali ni na novinarska pitanja.

Predsjednica je, podsjetimo, prije nekoliko dana upozorila na izumiranje Hrvatske koju napušta sve više ljudi – odlaze u potrazi za boljim životom, odlaze mladi, čak i cijele obitelji, stari ostaju, a djece se premalo rađa. Upozorila je čak na izvanredno stanje u zemlji – predsjednica traži izvanredne mjere za izvanredan problem iseljavanja.

A Vlada je već odgovorila prvim mjerama – nudi povećanje dohodovnog cenzusa za dječji doplatak. Od 1. srpnja sljedeće godine – dječji doplatak isplaćivat će se za još 94.000 kućanstava i 154.000 djece. No iznos doplatka neće se mijenjati – ostaje 200, 250 i 300 kuna, ovisno o dohodovnom razredu.

U emisiji Hrvatskog radija U mreži Prvog raspravljalo se o mimoilaženju na relaciji Pantovčak-Banski dvori oko demografske politike.

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović traži izvanredne mjere za problem iseljavanja, a Vlada nudi povećanje dohodovnog cenzusa za dječji doplatak. Hoće li to potaknuti natalitet i smanjiti iseljavanje? Može li se govoriti o demografskoj obnovi bez povećanja plaća, ali i znatnijeg izdvajanja iz proračuna?Pitanja su to na koja su jutros U mreži Prvog odgovarali državni tajnik Ministarstva za demografiju Marin Strmota, demograf i savjetnik predsjednice Anđelko Akrap te glavna urednica portala “One nastupaju” Mladenka Šarić.

Akrap se složio da je stanje s demografskom slikom Hrvatske dramatično. Možemo govoriti o prirodnom smanjenju i iseljavanju u kontinuitetu od 1991. godine. Akrap je uvjeren kako je predsjednica svojim izjavama htjela naglasiti odgovornost sviju, potaknuti akciju svih snaga društva jer se ne može reći da je to problem nositelja trenutne političke vlasti.

Naglasio je kako je to odgovornost svih vlada do sada. Jedan od glavnih problema vidi u tome što oko tog pitanja nije nikada postignuto puno suglasje. To je općehrvatski problem, problem svih političkih nositelja, i pozicije i opozicije, svih društvenih struktura. Ne može se to prebacivati samo na današnju Vladu. Treba se steći svijest da je to problem u koji treba uložiti truda, istaknuo je Akrap.

Najnovije mjere Vlade nazvao je jako dobrima, snažnim socijalnim mjerama. No, bez drugih i to u relativno kratkom roku, one neće dati puni učinak i zaustaviti iseljavanje. Među problemima o kojima niko ne govori, a smatra ih itekako važnima, su i rad na određeno vrijeme te zapošljavanje studenata na stalna radna mjesta. Uvjeren je da možemo govoriti o čak desecima tisuća takvih radnih mjesta i to u kompanijama u stranom vlasništvu.

Hrvatskoj treba opće suglasje. Bit će dobro ako se u Saboru dogodi da demografskoj politici raspravlja koliko se raspravljalo o povjerenju vladi, zaključio je Akrap.

Na jučerašnjoj sjednici Vijeća za demografsku revitalizaciju predstavljene su nove mjere povećanja dohodovnog cenzusa za dječji doplatak. Porast će broj obitelji koje na njega imaju pravo i to za 100-njak tisuća, a Zakon o dječjem doplatku trebao bi na snagu stupiti početkom srpnja iduće godine. Najavljeno je i povećanje dodataka za treće i četvrto dijete.

Facebook Komentari