Od sutra ovo morate imati u prometu ili ćete platiti 700 kn kazne

Prvi pravi snijeg ove jeseni iznenadio je mnoge nepripremljene vozače i prouzročio više prometnih nesreća najavio zimsku prometnu sezonu i podsjetio vozače, koji to još nisu učinili, da što prije svoje automobile opreme zimskim asortimanom.

Od sutra pa sve do 15. travnja 2018. zimska je oprema obvezna bez obzira na vremenske uvjete i stanje kolnika za sva vozila koja prometuju tzv. zimskim dionicama cesta u Hrvatskoj. Pod te zimske dionice spadaju sve hrvatske autoceste osim dalmatinske dionice A1 od Maslenice do Vrgorca i Istarskog ipsilona i ukupno 1523,3 km državnih cesta (osim Dalmacije, Primorja i Istre).

Pod zimskom se opremom podrazumijevaju zimske gume na svim kotačima ili ljetne gume s najmanjom dubinom utora od četiri milimetra i s lancima za snijeg pripravnim za postavljanje na pogonske kotače.

Zimska je oprema obvezna i na svim ostalim cestama ako cestarska služba proglasi zimske uvjete na cesti, a to se čini kad je kolnik prekriven snijegom ili je na njemu poledica. Kazna od 700 kuna predviđena je za vozača koji nema zimsku opremu. Ne smije se zaboraviti i obveza čišćenja snijega s automobila prije vožnje, piše Večernji list.

Nijemci su u Finskoj testirali 50 raznih zimskih guma, evo koje su po njima najbolje

Facebook Komentari