Dobar posao u Slavoniji: Pranjem plavog dizela oprali 28 milijuna kuna, samo su uhvaćeni…..

Protiv deset osoba Općinsko državno odvjetništvo Osijek podiglo je optužnicu vezano uz slučaj pranja plavog dizela u ilegalnom postrojenju u Tomašancima kod Đakova. Optužene se tereti za utaju poreza, pomaganje u utaji, krivotvorenje službene ili poslovne isprave i pomaganja u istom, te onečišćenja okoliša.

U optužnici se nalaze imena 33-godišnjeg direktora dva trgovačka društva iz Đakova i 55-godišnje direktorice dva trgovačka društva iz Đakova. Tereti ih se da su od 1. siječnja 2014. do 23. rujna prošle godine, u Đakovu i Tomašancima zajedno, nakon što su uz pomoć ostalih okrivljenika pribavili i izradili neistinitu poslovnu dokumentaciju o kupnji i prodaji plavog dizela i eurodizela između više trgovačkih društava, te nakon što su u postrojenju 52-godišnjaka stvarno kupljene količine plavog dizela filtrirane u eurodizel, takvo gorivo dalje distribuirali u maloprodaju i veleprodaju.

Također im se stavlja na teret da su tako neistinitim evidentiranjem prometa plavog dizela i eurodizela umanjili obvezu plaćanja poreza na dodanu vrijednost i trošarina čime su oštetili državni proračun za gotovo 28 milijuna kuna (27.864.396,87 kn).
Navedeni dvojac i 52-godišnjaka, Odvjetništvo tereti i da su u istom razdoblju pri proizvodnji eurodizela iz plavog dizela, protivno odredbama Zakona o zaštiti okoliša, ispustili u tlo veće količine otpadne smjese kamenog ugljena, kvarcnog pijeska i sulfatne kiseline s ostacima naftnih derivata. Zbog toga je došlo do trajnog onečišćenja tla.

Podsjetimo, u ilegalnom postrojenju u Tomašancima pronađeni su svi sastojci potrebni za “pranje” plavog dizela u eurodizel. Između ostaloga, pronađeno je stotinjak vreća aktivnog ugljena, kvarcni pijesak, sulfatna kiselina, velike crpke za utakanje i istakanje tekućine te postrojenje s filterima i sastojcima pomoću kojih se odvaja euromarker iz plavog dizela. Pronađeno je i improvizirano postrojenje za proizvodnju lažnog dizela, spremnici, podzemni spremnik…

KVALITETNA KRIVOTVORINA

Nakon uhićenja aktera ove priče, početkom listopada prošle godine, Davor Petović, pročelnik područnog Carinskog ureda Osijek, rekao je da je proizvedeni eurodizel bio izrazito kvalitetna krivotvorina, a da nije pravi moglo se utvrditi jedino temeljitom laboratorijskom pretragom. Tadašnje procjene bile su da je država pranjem plavog dizela u ilegalnom postrojenju u Tomašancima bila oštećena za oko deset milijuna kuna, no Odvjetništvo je nakon provedene istrage utvrdilo da je šteta gotovo trostruko veća, piše Glas Slavonije.

Facebook Komentari