SAD će u prirodu pustiti “komarce ubojice”: Pomagat će u suzbijanju bolesti

Komarci ubojice bit će pušteni na području 20 američkih saveznih država. Trebali bi pomoći u borbi protiv virusa poput denge, žute groznice i zike.

Američka agencija za zaštitu okolišta (EPA) dala je odobrenje da se u nekim dijelovima SAD-a u prirodu puste komarci koji bi trebali pomoći u suzbijanju tigrastog komarca koji je prijenosnik virusa poput denge, žute groznice i zike.

Kompanija MosquitoMate, koja je u svojim laboratorijima uzgojila “komarce ubojice”, pustit će ih u prirodu u 20 saveznih država i Washingtonu.

Komarci proizvedeni u laboratoriju zaraženi su bakterijom Wolbachia. Plan je da se u prirodu puštaju samo zaraženi mužjaci koji ne napadaju ljude, a obzirom da se radi o nekemijskom načinu borbe protiv komaraca entomolozi se nadaju da će biti privlačan.

Stvar će funkcionirati na način da bi zaraženi komarci trebali bakterijom Wolbachia zaraziti divlju populaciju tigrastih komaraca. Nakon što inficirani mužjak oplodi divlju ženku koja ne nosi isti soj bakterije, zbog nepravilnog razvoja muških kromosoma oplođena jajašca neće se izleći.

S vremenom i puštanjem sve većeg broja zaraženih mužjaka u prirodu opadat će populacija štetnih komaraca.

Pozitivno je da ostali insekti nisu ugroženi ovim načinom rješavanja problema, piše dnevnik.hr.

Facebook Komentari