Pljušte otkazi, ZET-ovci vozili za druge u fušu, svakakvi sjedali u gradske autobuse

Interna inspekcija utvrdila je da je sedamdesetak vozača ZET-a tijekom bolovanja ili godišnjega odmora vozilo za privatnike.

Sve se otkrilo preko elektroničkih kartica koje vozači autobusa moraju imati. To je kao osobna iskaznica s čipom. Preko nje se vidi gdje ste bili i kako ste vozili, rekao je dobro upućeni izvor iz ZET-a za 24 sata.

Dodao je kako je internom kontrolom vozača njih čak 70-ak uhvaćeno na djelu, a u petak su podijelili sedam otkaza. Sudbine ostalih vozača znat će se uskoro.

“Noću bi vozili za privatnike, čak i put Slovenije te Austrije, a onda bi ujutro preuzimali autobuse ZET-a s velikim brojem putnika te bi umorni odrađivali smjenu od osam sati. Puno ih je otvaralo bolovanje po mjesec dana ili su u vrijeme godišnjeg odmora vozili za privatne prijevoznike”, rekao je dobro upućen izvor iz ZET-a.

Aferu su potvrdili i u ZET-u iako nisu htjeli otkriti koliko je “uhvaćenih” vozača. “ZET provodi interne kontrole i mogu potvrditi da smo zabilježili zloupotrebu institucije bolovanja te u skladu s tim postupili”, rekao je Tomislav Jurić, glasnogovornik ZET-a. Nije htio reći hoće li ZET podnijeti prijave protiv privatnih prijevoznika za koje su njihovi vozači vozili. “U to se ne bih htio upuštati. Pravna služba će odraditi svoje”, kratko je rekao Jurić. Objasnio je tek da se u autobusima nalaze tahografi za koje je rekao da su svojevrsne crne kutije koje bilježe sve što vozači rade. Vozači imaju svoje memorijske kartice koje stavljaju u tahografe, a koristili su ih i kad bi vozili za privatnike autobuse. Tako su ih i otkrili.

Zagrebački Sindikat vozača i prometnih radnika o svemu je pisao i na svojoj stranici na Facebooku. “Nažalost, vozači koji su radili za drugoga u vrijeme godišnjih odmora, slobodnih dana ili bolovanja dobili su otkaz ugovora o radu. Sindikat vozača i prometnih radnika pružit će svu pravnu zaštitu članovima, te se isti trebaju javiti čim prije u Sindikat”, objavili su u utorak.

Nešto kasnije toga dana zamolili su vozače ZET-a da ne ugrožavaju svoja radna mjesta te da slobodne dane, godišnji odmor i bolovanje koriste sukladno Zakonu o radu. Vozači koji su vozili na bolovanju vjerojatno će morati vratiti novac od HZZO-a zbog fiktivnog bolovanja, a mogle bi uslijediti i kazne. Ako se otkrije da su privatni prijevoznici zapošljavali ZET-ovce na crno moglo bi se sve još i više zakomplicirati.

Facebook Komentari