Kolektivni ekonomski zaborav: Kardum komparirao poziciju Agrokora i ljekarne “Mala braća”

Ekonomski komentator HRT-a Željko Kardum govorio je u HRT-ovom Studiju 4 o fenomenu “kolektivnog ekonomskog zaborava ili amnezije”. Neposredan povod ovome je da je u petak počelo obilježavanje jednog velikog jubileja – 700. godina postojanja ljekarne “Male braće” u Dubrovniku u franjevačkom samostanu.

Bilo je mnogo govora o povijesti. Slušajući to zapamtio sam četiri ekonomska događaja, a daju jasne i nedvosmislene odgovore na mnoga pitanja koja građani danas postavljaju Agrokoru. Ljekarna franjevačkog samostana održala se 700. godina, a Agrokor kako vidimo nije 35 godina. “Mala braća” su puno više izdržala od velike braće, rekao je Kardum.

O tome kakve poveznice postoje Kardum je izdvojio među ostalim – tržišnu utakmicu. Na samome početku, kada je osnovana ljekarna “Male braće”, to je bilo u okviru franjevačkog samostana i oni su zapravo, radili za sebe. Pripravljali su lijekove i sve drugo što je trebalo – za “Malu braću”. Kada su vidjeli da to dobro rade, onda su to počeli raditi za prijatelje, poznanike i ostale. Na kraju su odlučili da će to raditi za sve građane, odnosno da će iskoračiti na tržište. Međutim svi zaboravljaju jednu stvar – oni su se našli na tržištu, ali u to vrijeme je već postojala jedna privatna civilna ljekarna u Dubrovniku koja nije izdržala tu konkurenciju jer su “Mala braća” pokazala svoju socijalnu notu pa su prodavali siromašnijima lijekove u pola cijene.

“Mala braća” bila su ekonomski efikasnija, konkurentnija. To je jedan primjer onoga što se dogodilo Agrokoru ulaskom na tržište Lidla, Spara i ostalih. “Mala braća” npr. nisu dobivala plaću za svoj rad, nisu financirali djecu, supruge, a osim toga oni su zajedno živjeli i brinuli o svim troškovima – hrani, grijanju i ostalome, kazao je Kardum.

Dubrovčane nije mučilo to što nemaju više civilnu ljekarnu, već onu “Male braće”. Dobili su jednostavno jeftiniju uslugu. Vjerojatno će se tako dogoditi i s nekim kompanijama iz sustava Agrokora. A hoće li to građani išta primijetiti – mislim da i neće, kazao je Kardum. Ljekarna je ljekarna, nije civilna već redovnička, ali neke velike razlike za Dubrovčane nije bilo, dodaje.

Facebook Komentari