Treba li pauke izbacivati iz kuće?

Tek će oni mekših srca uzeti kakvu staklenu posudu pa pauka pustiti u prirodu…

Obično nam je već pri prvom pogledu na ove osmeronožne ‘ljubimce’ u ruci metla ili usisavač. Naravno, uz pokoji vrisak. Tek će oni mekših srca uzeti kakvu staklenu posudu pa ih pustiti u prirodu.

No čine li im oni zapravo uslugu ili je to samo odgođena smrtna kazna?

“Sve ovisi o vrsti pauka”, priča Rod Crawfrd za Seattle Times, kustos za pauke u Burke Musemu of Natural History and Culture u Seattleu.

Ako pauk dolazi iz podneblja u kojem se nalazite, najvjerojatnije će moći preživjeti vremenske uvjete, priča Crawford. Ali ako je pauk odnekud donesen pa postao kućni pauk, čak i ako su njegovi preci došli na nove prstore desetljećima ili stotinama godina prije – vani ga čeka smrt.

Sve je to zato što se pauci prilagođavaju mjestu i temperaturi.

Većina pauka na koje naletimo u kući dio je veće populacije koja živi u njoj i ima ih od 50 do nekoliko stotina (!). Ubijanjem jednog nećete ih se riješiti. Obično žive u dijelovima kuće koji se rjeđe koriste, kao što su podrumi, skladišni prostori, pukotine ili zabačeni kutci. Na vašu sreću, zaposleni su hvatanjem muha i komaraca, pa će rijetko ugristi ljude.

Postoje neke rasprave o kućnim paucima i zašto su izabrali život izvan prirode. Gdje su živjeli prije nego što je kuća uopće bilo? Rick Vetter, umirovljeni profesor entomologije sa Sveučilišta California iz Riversidea kaže kako su živjeli vani i ništa im nije smetalo.

“Izbacite ih iz kuće, otamo su i došli. Možda će umrijeti, ali možda s vremenom nađu prikladno obitavalište”, savjetuje Vetter a prenosi Večerni list.

Facebook Komentari