U Krašu su se naljutili na Bernardićev govor u Saboru, pa su poslali slatko priopćenje

Iz Kraša su priopćenjem reagirali na izlaganje predsjednika SDP-a Davora Bernardića u Saboru, kojim je obrazložio prijedlog za pokretanje povjerenja Vladi zbog slučaja Agrokor.

Optužujući premijera Plenkovića da je pisao lex Agrokor pogodujući Ivici Todoriću, Bernardić se, među ostalim, referirao i na članove Privremenog vjerovničkog vijeća (PVV), posebice na Maricu Vidaković, prokuristicu Kraša. Ramljak je dvije godine bio njen konzultant, dakle osoba njenog najvećeg povjerenja. Jesu li u Krašu vježbali za slučaj Agrokror, upitao je Bernardić i ustvrdio da većina u vjeću nije slučajna i da Plenković ne može objasniti da je to pošteno i slučajno.

Kategorički odbijamo sve iznesene insinuacije predsjednika SDP-a vezane uz vođenje poslovanja Kraša d.d. kojima potpuno neosnovano i neodgovorno dovodi u pitanje zakonitost poslovanja kompanije.

Smatramo nedopustivim da se u Hrvatskome saboru, najvažnijoj državnoj instituciji, olako izgovaraju neistine koje narušavaju ugled i vrijednost jedne od najvećih hrvatskih prehrambenih kompanija i svjesno obmanjuje javnost, stoji u priopćenju Damira Bulića, predsjednika Uprave Kraš d.d., prenosi HRT.

Što je sve rekao

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić u izlaganju je iznio razloge za opoziv Vlade i rekao da im je zadaća uvjeriti zastupnike u odgovornost za postupanja ove vlade, prenosi HRT.

Za raspravu se javilo 12 klubova zastupnika, a ima još i 24 zahtjeva za pojedinačnu raspravu.

Osnovni razlog za predlaganje pitanja povjerenja Vladi RH jest činjenica ortačkog ponašanja zbog kojeg postoji realna mogućnost za nanošenje velike štete za Hrvatsku i sve njene građane. Osnovno pitanje i osnovni razlog nepovjerenja je sumnja na trgovanje povlaštenim informacijama, postupanje suprotno zakonu ove zemlje, pogotovo s insolventskim pravom, izvlačenje novca iz posrnulog diva, vjerojatno i izvan Hrvatske, bijeg od istražnog povjerenstva i skrivanje istine o Agrokoru, nabrojio je Bernardić.

Istaknuo je da će premijera Andreja Plenkovića pitati zašto bježi od povjerenstva, zašto skriva istinu o Agrokoru te zašto brani dolazak na povjerenstvo zastupnicima HDZ-a. Postavit će mu i pitanje tko će biti odgovoran kada se Agrokorove tvrtke prodaju u bescjenje te tko je lagao – Todorićev ministar Marić ili gospodin Ramljak. Prema svemu sudeći obojica, rekao je Bernardić.

Istaknuo je kako se SDP zauzima za nultu toleranciju na korupciju i kriminalne radnje. Za progon smo svih onih odgovornih, neselektivno. Jasno je da je Agrokor dijete HDZ-a nastao za odabrane, odabirom 200 bogatih obitelji devedesetih godina u procesu privatizacije. HDZ ga je odgajao, Agrokor je rastao i pretvorio se u diva koji prijeti rušenju cijelog hrvatskog gospodarstva.

Bernardić tvrdi da je svima u Hrvatskoj jasno kako je ova većina trgovačka većina koja je nastala krađom birača ove zemlje koje su glasove povjerili drugim političkim opcijama. Nemojte se time ponositi niti govoriti o političkoj stabilnosti, dodao je.

Bernardić je ponovio kako je Ivica Todorić aktivirao lex Agrokor nakon tajnog sastanka kod Plenkovića u Vladi. Spočitnuo mu je i da je prevario Mostovce, koji su mu vjerovali.

Tada ste inaugurirali novi sustav, političku korupciju. Uzeli ste nove ortake, Sauchu i Vrdoljaka. Priče o vašoj većini priče su za malu djecu. Svima je jasno da je ovo trgovačka većina koja je nastala krađom glasova birača koji su glasove dali drugim strankama. Ovo je jasna politička korupcija, nemojte pričati o stabilnosti”, rekao je Bernardić.

Referirao se i na članove Privremenog vjerovničkog vijeća (PVV), posebice na Maricu Vidaković, prokuristicu Kraša, bivšeg poslodavca Ante Ramljaka. Ramljak je dvije godine bio njezin konzultant, dakle osoba od najvećeg povjerenja. Jesu li u Krašu vježbali za slučaj Agrokror, upitao je Bernardić i ustvrdio da većina u PVV-u nije slučajna i da Plenković ne može objasniti da je to pošteno i slučajno.

Share This Article