Sloković iznenađena Plenkovićevom izjavom oko puštanja Todorića na slobodu

Odvjetnica Ivice Todorića Jadranka Sloković za N1 je komentirala jučerašnju odluku britanskog suda da pusti Ivicu Todorića nakon što se on predao njihovim vlastima.

“Todorić se sam predao. On je još 10. listopada ostavio sve svoje podatke preko odvjetnika na sudu koji je zadužen na izručenja te je rekao da se može takav događaj očekivati te da želi da podaci budu tamo. Odvjetnici su dogovorili taj termin u 9 sati jučer i on je tako postupio”, rekla je Sloković za N1.

Kako to da je tek 10. travnja iduće ročište?

Ja engleski zakon ne poznajem ali moram reći da su engleski odvjetnici od početka tvrdili da sama rasprava o izručenju će biti za 4 do 6 mjeseci od predaje. Očito je to tamo uobičajeno. Oni su te termine rekli kao nešto što je potpuno uobičajeno. Imaju proceduru za sjednicu na kojoj će se odlučivati o izručenju. Osoba koja se izručuje daje određenu izjavu, to će bit prije 10. travnja, a nakon toga se traži argumenatcija od hrvatske strane i odvjetnika i onda sud saziva to ročište. Ovo nije bilo van nikakve uobičajene tvrdnje.

Ima li Todorić britansko državljanstvo?

Nema, ima smo hrvatsko.

Boravi li na adresi svog sina Ante?

Ne živi na njegovoj adresi. Čula sam se s njim, zadovoljan je s ovakvim ishodom. Mi smatramo da je takav ishod očekivan. Radi se o nekoj uobičajenoj proceduri, nije to ništa neočekivano. Moglo se raditi o većoj ili manjoj jamčevini ali to je očekivano.

Je li na odluku suda djelovala odluka našeg suda da bez mjera opreza pusti ostalih 14 okrivljenika?

Nije to bilo presudno, protiv Todorića je određen istražni zatvor. Naravno da u sklopu cijelog spisa će doći i ta činjenica i biti poznata sudu, ali sada nije bila bitna. Odlučujuća činjenica je bila, na što su se odvjetnici pozvali, da Todorić neće imati pravo na pravično suđenje i da je protiv njega u tijeku politički progon te da je jednom dijelu i pravosuđe dijelom politizirani – i to od lex Agrokora gdje je politika intervenirala nego i preko manje bitnih detalja poput recimo činjenice da je pravosuđe dobilo dodatna sredstva za progon, da je Petrov podnio kaznenu prijavu protiv Todorića… Nije bez utjecaja ni činjenica da se u Hrvatskoj o ovom javno raspravlja i da smo čuli izjave kako je nesporno da je kriv i odgovoran.

To i su razlozi zašto on odbija izručenje?

Apsolutno.

Kako komentirate izjavu premijera da je iznenađen takvom odlukom britanskog suda?

Ja sam iznenađena njegovom izjavom. Neprihvatljivo je prozivati pravosuđe neke zemlje radi neke odluke. To se ne može ni kod kuće, a kamo li pravosuđu neke druge zemlje.

Facebook Komentari